Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Og de nominerte er…

Og de nominerte er…

Når filmklubbene samles i Bergen neste helg skal fjorårets aktiviteter oppsummeres, og nye settes i gang under landsmøte og Bergsem. Spesielt hyggelig er det å hedre innsats i 2014 med utdeling av prisene for årets barnefilmklubb og årets filmklubb. De nominerte til de to prisene presenteres her.

Til prisen for årets barnefilmklubb nomineres Tromsø barnefilmklubb og Notodden barnefilmklubb. Tromsø har hatt lang og stabil aktivitet, mens Notodden har fått et oppsving det siste året, og økt medlemsmassen betraktelig. Tromsø viser film på Verdensteatret, Tromsøs filmens hus, og Notodden i det nye kulturhuset i byen.

Til prisen for årets filmklubb har det kommet inn flere kandidater. Grenland filmklubb har revitalisert seg, og gått over til et ambulerende konsept. Nå viser de film flere steder i nærområdet, og med interessante kombinasjoner. Haisommer ble vist på Henrik Ibsen-museet i Skien relatert til En folkefiende, og de har også vist film på Langøya i havgapet. Mottoet er “Kule filmer på kule steder”, og neste prosjekt er visning av The Big Lebowski i en bowlinghall.

Lillehammer filmklubb har i en årrekke samarbeidet med den lokale kinoen, som også huser et cinematek. Sammen kompletterer de filmtilbudet i Lillehammer, og filmklubben har filmquiz annenhver uke samt matine-visninger i tillegg til ordinære visninger. De har hatt “double bill” med Akira Kurosawa og fokus på kvinnelige regissører. Filmklubben samarbeider også med lokale seminarer og festivaler som Amandus- og Litteraturfestivalen. At kinoen for tiden er stengt grunnet oppussing er intet hinder. Filmklubben har funnet nye steder å vise film.

Drammen filmklubb viser kvalitetsfilmer og kalkuner i skjønn forening, og kombinerer eldre og nyere filmhistorie med film fra alle verdenshjørner. Fokuset på bredde inkluderer også spesialvisninger, årlig kortfilmkonkurranse og utevisninger. Det siste året har de hatt foredrag om filmmusikk og arrangert Country-konsert i forbindelse med visning av Nashville. Spesialarrangementene er også viktig for å sikre rekruttering av nye medlemmer.

Tønsberg filmklubb har etter gjenoppstart i 2013 vist et variert program på Kilden kino bestående av alt fra klassikere til film som ikke har vært vist i Norge før. Et eksempel på dette var  visningen av Exposed med undergrunnskunstneren Beth B fra New York. De har vist kortfilm sammen med Vestfold filmforum og arrangert vikingfilmfestival på Midgard i Horten. De tar stadig vekk initiativ til import av film som ikke distribueres i Norge, og bidro blant annet til at filmklubbene fikk tilgang til The Zero Theorem.

Prisutdelingen finner sted under middagen etter landsmøtet i Bergen 21. mars. Det er fremdeles mulig for filmklubber å melde seg på til Bergen filmklubb.