Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Med Cinema Neuf på filmrulltreff

I forbindelse med sitt arbeid for filmrullens fremtid reiste en delegasjon fra Cinema Neuf på Nordisk filmsamlertreff i København 19. september. Filmklubben viser fortsatt filmer fra rull, og reiste hjem med blant annet en kopi av Con Air på 35mm.

Treffet bestod av loppemarked, auksjon og filmvisning, naturligvis på filmrull, og salg av alt fra filmrull og fremvisere, til plakater og skandinavisk erotikk på DVD. Under treffet ble også filmen (DVD) Bakom projektorn – Filmhistorien vingslag, en film om filmsamlermiljøet i Skandinavia lansert. Interesserte kan kjøpe filmen her.

Gjennom sitt arbeid med UFF (Utvalget for Filmrullens Fremtid), har Cinema Neuf sett nærmere på muligheten for å bruke private samlere til å øke tilgangen på film på filmrull. – Vi i Cinema Neuf viser fortsatt en del filmer på rull, og utover den tilgangen vi får gjennom Nasjonalbiblioteket og arkivet til NFK, er tilgangen begrenset. Derfor mener vi samlerne er en viktig kilde, uttaler Joachim Solum fra Cinema Neuf. – Utgangspunktet var ikke å kjøpe masse filmruller, men å få et innblikk i samlermiljøet, fortsetter han.

Tross begrenset utvalg av filmruller på 35mm og 16mm til salgs, kjøpte Cinema Neuf med seg en kopi av Con Air på 35mm, Deltagjengen på 16mm, samt noen 16mm med svensk kulturfilm (trolig brukt som forfilm på kino) og sovjetisk propaganda.- Prisene var en del lavere enn det vi finner på f. eks. eBay, så utgiftene ved å kjøpe og eie en egen filmrull, er ikke betydelig mye større enn å kjøpe en Blu-Ray sier Solum.- At vi som filmklubb har et lite privatarkiv med filmruller mener vi er viktig. Da har vi en base filmer som kan inn i programmeringen, eller som backup. Egne filmer kan vi også bruke til maskinistopplæringen vår. Og dersom flere filmklubber rundt om i Norge satt på egne privatarkiver, hadde jo tilgjengeligheten på filmrull her i landet blitt bedre avslutter Solum.

Har din filmklubb lyst til å vise Con Air på filmrull? Cinema Neuf har den!