Filmseminar 2017

7. – 8. oktober
På Filmens hus i Oslo.
Følg med for mer informasjon!

Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Filmklubb Bulgaria tar form

Norsk filmklubbforbunds samarbeid med filmklubbevegelsen i Bulgaria fortsetter. Filmklubbforbundets Atle Isaksen deltok nylig på et nasjonalt filmklubbmøte i det øst-europeiske landet som sakte men sikkert er i ferd med å danne et solid fundament for filmklubb-fremtiden.

Tanken om at filmklubber i hele landet er like viktige står sterkt i Bulgaria som i Norge, så også denne gang fant møtet sted utenfor hovedstaden Sofia. Men før vi skulle reise videre rakk jeg å være med på åpningen av Sofia Independent Film Festival. Filmen de åpnet med var dokumentaren The First Monday in May av Andrew Rossi, som også stod bak Page One: Inside the New York Times fra 2011. Filmen handler om forberedelsene til The New York Metropolitan Museum of Arts’ utstilling «China Through the Looking Glass», og den spektakulære veldedighetsgallaen de arrangerer i samarbeid med motemagasinet Vogue i forbindelse med åpningen.

Selve møtet til Film Society Bulgaria fant sted i den historiske byen Elena nord i landet. Byen har fremdeles mye middelalderarkitektur intakt, så den dannet en flott ramme. Representanter fra filmklubber i hele landet var tilstede, og selv om ikke alle snakker engelsk føler jeg meg hjemme etter å ha møtt flere av dem før. De har mange utfordringer til felles med norske filmklubber, blant annet hvordan tiltrekke publikum og skaffe film uten å bli ruinert. Mitt bidrag bestod i å fortelle om forskjellige aktiviteter filmklubber kan fylle programmet sitt med, og her er det lett å finne eksempler fra Norge. Mitt innlegg satte også i gang ideene hos bulgarerne, og understreket hvor viktig formidling av filmkultur er uansett hvor du befinner deg i verden.

Etter møtet var vi med på filmklubben i Elenas første visning hvor ca. 40 ungdommer møtte opp. Filmen de viste var bulgarske Urok (The Lesson) fra 2014. Filmen handler om en kvinnelig lærer som prøver å avsløre en tyv blant elevene i klassen sin, men hennes egen livssituasjon, med en økonomisk uansvarlig mann, gjør at hun selv blir nødt til å bryte loven ved å rane en bank. Da hun endelig oppdager tyven i klassen blir straffen en helt annen enn den hun hadde tenkt seg i utgangspunktet.

Mat er viktig i Bulgaria, og de har et godt kjøkken med innslag av tyrkiske og greske ingredienser. Måltidene var derfor alltid noe å glede seg til etter timer med møteaktivitet. Vi fikk også en omvisning i Elena før det bar hjemover igjen. Forhåpentligvis ga helgen inspirasjon og energi til å fortsette lokalt filmklubbarbeid, og personlig et perspektiv på hvor mye ressurser vi tross alt har i Norge, både av støtteordninger og tilgang på utstyr. Det blir spennende å følge aktivitetene til filmklubbene i Bulgaria fremover.