Filmseminar 2017

7. – 8. oktober
På Filmens hus i Oslo

Følg med for mer informasjon!

Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogoweb

Amsterdam – Europas filmhovedstad?

Det er mange land i Europa som har en stor filmproduksjon, men ingen land har et like fint filmhus som The Eye i Nederlands hovedstad Amsterdam.

Nylig var en delegasjon fra filmklubbforbundet i kanalbyen for å se nærmere på The Eye og byens mange store og små arthouse-kinoer. Som det går fram av bildet over er The Eye et praktbygg som likner ikke så rent lite på vår egen Opera. Beliggenheten er ut mot elven Amstel og selv om man ikke kan spasere på taket, har bygningen en utsikt over elven som ikke ligger mye tilbake for Oslo-operaens fjordgløtt. Fra kaféen i the Eyes store vinduer har man en panoramautsikt over elven og byen som ifølge arkitekten er tenkt som et levende filmlerret. Bygget inneholder ellers fire kinosaler som viser både ny og gammel film. The Eye har også sin egen filmklubb som er dedikert til visning av filmhistoriens klassikere.

Underetasjen inneholder en permanent filmhistorisk utstilling der man kan se utviklingen fra zoetrope til dagens digitale visningsplattformer. Spesielt interessant er det å se eksempler på de mange analoge filmformatene som har vært i bruk, fra 8mm til 70mm. I filmmuseet er det også en egen avdeling der man kan delta på en permanent filmquiz og et rom der man selv kan velge filmklipp fra forskjellige sjangre og epoker.

En egen utstillingshall er reservert for skiftende utstilling og akkurat nå er det satt opp en utstilling der kunstnere bruker analog film, i stor grad i 16mm format, til å si noe om selve det analoge filmmediet snarere enn å fortelle en historie. Det var en veldig god følelse for en gammel filmentusiast å gå rundt på utstillingen og høre knatringen fra de mange filmframviserne. Utstillingen Celluloid av kunstnerne Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba og Gibson & Recoder (anmeldt av Oda Bhar i Morgenbladet den 16. des. 2016) varer til den 8. januar.

theeye2
Ingrid Rommetveit, Chloé Faulkner og Atle Isaksen fra NFK besøker The Eye (Foto: Jon Iversen)

Det ser ut til at kinopublikummet i Nederland er eldre enn det norske. The Eye har derfor satset spesielt på å nå ungdommen. De tilbyr opplæring i filmskaping for ungdom og har trainee-stillinger for unge profesjonelle. Ved utstillingsåpninger og liknende eventer lokker også The Eye gjerne med kule band og heftige parties.

I tillegg til The Eye har Amsterdam, som nevnt, også en rekke andre kinoer å by på: Cinecenter nær Leidseplein, De Filmhallen, som ligger i en gammel trikkestall, Filmtheater Kriterion, som er gode på eventer og filmtheater De Uitkijk, som drives av studenter, for å nevne noen. Vanlige filmklubber, slik vi kjenner dem fra Norge er det ikke imidlertid ikke mange av i Nederland, men mange av arthouse-kinoene drives med hjelp fra frivillige. Og, selv de mer kommersielle kinoene i Amsterdam har et godt innslag av arthouse-film på repertoaret.

Amsterdam huser også IDFA, en av verdens viktigste festivaler for dokumentarfilm og hvert år i november fylles mange av byens kinoer med dokumentarfilm og arrangementer for filmskapere, produsenter og distributører. Byen er altså vel verd en filmreise, gjerne på en årstid uten for mye sol og horder av turister i gatene.