Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Nytt år, ny filmklubb

En artikkel i Rana blad var gnisten som skulle til for at Rana filmklubb starter sine visninger våren 2017 i Mo i Rana, hvor blant annet Nasjonalbiblioteket holder til. Maiken Johansen, en av grunnleggerne, forteller om ambisjoner og muligheter, og kanskje hun får resten av styret med på å vise film i iglo?

Kort fortalt er grunnleggelsen av Rana filmklubb Tord Olander Pedersens skyld, men det startet med at jeg savnet å snakke om film med andre filminteresserte gjennom hele året. Jeg ville utvide filmuniverset mitt og kunnskapen om film. Savnet forsterket seg etter jeg besøkte filmfestivalen SLAGG i Mo i Rana. Jeg dro på festivalen alene og tenkte det hadde vært kult å henge med en gjeng filmglade hele festivalen. Jeg kom over en sak Tord Olander Pedersen hadde skrevet i Rana Blad. Han mente Mo i Rana manglet en filmklubb og savnet det tilbudet han hadde da han bodde i Tromsø. Vi var altså flere, så hvorfor ikke fikse den biffen?

En Facebook-status senere begynte snøballen å rulle. Petter Aspdahl Hansen fra filmfestivalen SLAGG kom på banen, og det gjorde også bladfyken Tord og filmviter Kjetil Kvale Sørenssen. Jeg tenkte det var en solid gjeng å starte ut med, jeg hadde faktisk håpet at akkurat de tre meldte seg, sier Maiken. Heldigvis gjorde de det, og nå er vi her, i vårt første driftsår som klubb. Kjetil jobber dessuten ved Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo, og vi skal helt klart se på hvordan klubben kan ha nytte av det skattkammeret. Der kan det være spennende å få til samarbeid som kommer begge parter til gode.

Første året er ambisjonen jevn og god drift, og ikke minst sørge for rekruttering av nok medlemmer til at vi har et solid fundament å jobbe videre med år to. Vi har mange ambisjoner, forteller Maiken, og vi har snart programmet for første halvår klart. Det blir spennende og variert! Kanskje blir det noen spontane stunt i løpet av året utover det? Hver filmkveld skal vi i tillegg til hovedfilmen ha en aktivitet. Det kan være en faglig innledning, mini-kurs, kortfilmer, trailershow, besøk av mennesker som jobber med film og så videre. Vi diskuterer og drodler som villinger i den interne gruppa vår. Jeg er allerede blitt glad i Rana filmklubb og de som nå driver den frem. På sikt håper vi å få til et eget arrangement for barn, ungdom og mennesker her som kommer fra andre kulturer. Vi håper å få til et samarbeid med kinoen, vi skal slutte opp om SLAGG og vi håper vi skal bidra til en mer spennende by. Vi vil gi folk humor, alvor, kunnskap og overraskelser via film. Det er også spennende med filmklubb i en by der vi har et regionteater, Nordland Teater. Og det skal være sosialt og inkluderende! Vi må få rykte på oss som et bra og hipt sted å være.

Første halvår, og trolig også andre, viser vi film på utestedet Koks i sentrum av Mo i Rana. Her har vi fått god støtte i form av rimelige betingelser så vi kan disponere lokalet selv om vi har begrenset med midler. Vi skal også se på muligheten for et samarbeid med kinoen. Vi er i dialog om et møte, så får vi se hva som kommer ut av det. Jeg går konstant rundt og maser om utendørs filmvisning til sommeren, på tak, strender og båter – men jeg har ikke fått gutta helt på gli ennå. Derfor venter jeg litt med å lansere ideene om film i iglo og grotter, avslutter Maiken.

Nysgjerrig på Rana filmklubb? Lik de på Facebook!

Foto: Nasjonalbiblioteket.