Filmseminar 2017

7. – 8. oktober
På Filmens hus i Oslo.
Følg med for mer informasjon!

Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Filmklubbforbundet gir ut bok om japansk film og kultur

Gunnar Iversen bruker klassikeren Rashomon av Akira Kurosawa som portalfilm til japansk film og kultur i sin siste bok. Den er en av få vestlige bøker som tar for seg hele den japanske filmens historie. Filmklubbforbundet er utgiver.

Boken gir ikke bare en presentasjon og analyse av filmen Rashomon, men også en introduksjon til den japanske filmen og dens historie. Det finnes mange antologier om japansk film, spesialnumre av tidsskrift, og selvfølgelig også flere bøker om ulike regissører, epoker og subgenre. Men det er overraskende få bøker som tar opp hele den japanske filmhistorien. Boken presenterer mangfoldet i japansk filmkultur, fra stumfilm til anime, og fra samurai- til gangster- og monsterfilm.

–  Valget av Rashomon var enkelt, selv om mange andre filmer kunne vært brukt som portalfilm for å representere japansk film. Den er både typisk og utypisk i en japansk kontekst, men den åpnet Vestens øyne for japansk film, og den er Akira Kurosawas store gjennombruddsfilm, skriver Iversen i forordet.

«På mange måter er Rashomon et av mange eksempler på Japans janusansikt. For oss i Vesten er Japan både et fremtidslaboratorium og et folkemuseum, både teknologiens høyborg og det trendsettende Cool Japan.»

Gunnar Iversen er professor i filmvitenskap ved NTNU i Trondheim og Carleton University i Ottawa. Han har utgitt en rekke bøker om filmhistorie, dokumentarfilm samt norsk og internasjonal filmkultur.

Boken kan bestilles her!