Filmseminar 2017

Seminar om afroamerikansk film.

Pionerene | Blaxploitation og pastisj | LA Rebellion group | Skrekkfilm
7. – 8. oktober

På Filmens hus i Oslo.
Klikk her for påmelding!

Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Harde tider for arthousefilm på kino, spår Fidalgo-sjefen

Aki Kaurismäkis film Leningrad Cowboys go America (1989) er en av de første filmene som springer fram i minne hos Fidalgo films Frank Stavik, da vi spør om han om hvilken han ser tilbake på med størst glede blant de mange fine filmene som denne lille filmimportøren har hentet til norske kinoer siden starten på 1980-tallet.

Som så mange andre filmimportbyråer – de kaller seg byråer, ja – drives også Fidalgo Film av folk som elsker film, men starten for Fidalgo var litt annerledes. Det begynte i den såkalte jappetiden på 80-tallet da noen Kristiansands-gründere med rask gevinst i tankene så at det kunne være penger å hente ved å investere i filmproduksjon via såkalte kommandittselskaper, og i den framstormende videobransjen. Navnet Fidalgo hentet gründerne, som hadde bakgrunn i shipping, fra frakteskuta Fidalgo av Kristiansand som endte sine dager i mai 1951 på et rev i Sør-Kina havet etter å ha blitt kapret av kinesiske nasjonalister. Fullt så galt gikk det ikke med filmbyrået Fidalgo av Kristiansand. Da jappebølgen tok slutt surfet Fidalgo film videre med filmelskerne Frank Stavik og Arild Frøyseth ved roret. I dag drives selskapet fremdeles av disse to, samt av Staviks kone Fernanda Renno, som har lang erfaring fra filmbransjen i bl.a. Frankrike.

Da vi treffer Stavik under Kristiansands barnefilmfestival trekker han straks fram noen av selskapets tidlige suksesser, Mike Leighs Et herlig liv (1990), Hal Hartleys Trust (1991), Suzanne Ostens Tala! det er så mørkt (1993) og ikke minst den flotte franske animasjonsfilmen Kirikou og Trollkvinnen (1998). Fidalgo har også hentet inn flere av Lars von Triers filmer, blant annet hans mini-serie Riget (1994-1997) som gikk både på kino og tv.

lumiere2
Thierry Frémaux film Lumiere! gir et flott gjensyn med de franske filmpionerene.

I den senere tid har Fidalgo stadig sørget for et jevnt tilsig av god film til norske kinoer, for eksempel Nuri Bilge Ceylans Vintersøvn (2014) og Paolo Sorrentinos Den stor skjønnheten (2013). Stavik forteller også entusiastisk om selskapets nye film Lumiere! (2016) av Cannes-sjefen Thierry Frémaux, som kommer på kino til høsten. Denne filmen består av en serie korte glimt fra Lumiere-brødrenes filmer, men har likevel stor underholdningsverdi i tillegg til at den formidler filmhistorien på en flott måte.- Denne filmen bør definitivt bli en filmklubbklassiker, fastslår Stavik.

Selv om Fidalgo Film ikke tenker å avvikle med det første, ser Stavik med en viss spenning på utviklingen i den norske filmformidlingsbransjen. Han beklager sterkt at Kristiansand filmklubb, der han selv var aktiv, ble nedlagt etter at cinemateket kom på banen. Verre for et filmbyrå er det at de største kommersielle filmene de siste årene er blitt mer og mer dominerende på kinoenes repertoar, til fortrengsel for gode filmer med mindre markedsføringsmidler i ryggen. – Disse filmene får ikke gå lenge nok på kino til at folk oppdager dem, mener han. – At det nå popper opp nye arthousekinoer rundt omkring kan faktisk gjøre situasjonen for arhouse-filmen verre, frykter Stavik – det kan lett føre til at de stor kommersielle kinokjedene da føler seg fri fra ansvaret for å opprettholde et bredt filmrepertoar.

stavik
Frank Stavik leder Kristiansand eneste filmbyrå, Fidalgo film

Selv om det ikke er her de store inntektene kommer er Frank Stavik glad hver gang han blir kontaktet av en filmklubb som vil vise en av Fidalgos mange filmperler. Filmklubbfolk bør absolutt sjekke ut Fidalgos filmutvalg for filmklubber, over 60 filmer i DCP-format, noen også tilgjengelig på DVD/Bluray for dem som bare kan vise det. Hele filmparken på det historiske 35mm formatet har Fidalgo nå sendt over til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana der de oppbevares for fremtiden.