Filmklubbseminar 2018

Filmklubbseminar på TIFF i Tromsø
Fredag 19.01.18

Følg med for nærmere informasjon!

Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Norsk-irsk festivaljury i Galway

Filmfestivalen i den irske byen Galway ble arrangert for 29. gang fra 11. til 16. juli i år og Stein R. Bjerkely fra Grenland filmklubb var med i festivalens internasjonale filmklubbjury. På vegne av det internasjonale filmklubbforbundet, FICC, deler filmklubbjuryen ut den såkalte Don Quijote-prisen.

Bjerkely kommer entusiastisk hjem fra festivalen. Han opplevde Galway Film Fleadh som en svært trivelig og inkluderende festival. Festivalen viste i alt 180 filmer. Det er en sentral målsetting for festivalen å bringe filmskapere og publikum sammen i et lite og intimt miljø – der man sammen kan dele den fantastiske opplevelsen det er å se film på kino. Samtidig er festivalen viktig for profesjonelle lokale og internasjonale besøkende med verksteder, masterclass’er og paneldiskusjoner.
FICC juryens oppgave i Galway er å gi pris til beste animerte kortfilm. Blant fjorten filmer fant juryen enstemmig fram til at filmklubbprisen, også kalt Don Quijote-prisen, skulle gå til filmen An Béal Bocht/The Poor Mouth regissert av Tom Collins (bildet over). Filmen er en adapsjon av Flann O’Briens eneste roman skrevet på irsk under pseudonymet Myles Na gCopaleen. En bitende satire over livshistorien til en ung gael som sitter i det berømte Sligo fengselet og tenker tilbake på livet sitt. Filmen fikk i tillegg prisen for beste animerte kortfilmdebut. Juryen ga også hederlig omtale til filmen Late Afternoon av Louise Bagnall. Denne filmen vant dessuten prisen for beste animerte sekvens i en kortfilm.

jury galway 2017
FICC-juryen på Galway Film Flead 2017, fra venstre Finola Costello, Stein R. Bjerkely og Laura Dunne

Som jurymedlem i Galway følte den norske representanten seg godt ivaretatt. Med seg i juryen hadde han Laura Dunne og Finola Costello, begge fra Irland. Lederen for Access Cinema (det irske filmklubbforbundet), Maeve Cooke, var hjelpsomt og hyggelig vertskap for juryen.
For Stein Bjerkely var det første gang han deltok i en festivaljury. – Festivalen i Galway var flott, jeg sitter gjerne i en FICC-jury igjen og vil absolutt anbefale andre filmklubbfolk å gjøre det samme, sier han. Det er filmklubbjuryer på mellom ti og tjue filmfestivaler verden over. Norske filmklubbstyremedlemmer får jevnlig tilbud om å melde sin interesse. I tillegg til selve festivalopplevelsen og juryarbeidet er slike opplevelser med på å gi inspirasjon og spre erfaringer fra filmklubbvirksomhet internasjonalt.