Bergsem og landsmøte 2018

Fredag 16 – søndag 18.03.18

Følg med for nærmere informasjon!

Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

iFcinema – fri og fransk filmrevolusjon

Som første nasjon i verden tilbyr Frankrike nå en bit av sin filmarv gratis til filmklubber, cinematek og andre ikke-kommersielle filmformidlere. Rundt femhundre titler er bare noen tastetrykk unna for de som vil vise eldre og nyere filmer fra et av verdens ledende filmland.

Nyheten ble sluppet på filmklubbseminaret under Tromsø internasjonale filmfestival der direktøren for Institut Francais i Norge, Guillaume Pierre, presenterte norske filmklubbaktivister for denne nye ordningen. I korthet går den ut på at man registrerer seg som en ikke-kommersiell filmformidler på det franske instituttets nettside iFcinema. Man får da en oversikt over filmene som tilbys. Så er det bare å streame eller laste ned ønsket film for senere visning. Så langt tyder alt på at nedlastning er å foretrekke framfor streaming fordi man da unngår eventuelle problemer med netthastighet osv. Teknisk kvalitet og oppløsning på filmene her er riktignok ikke fullt så bra som såkalt DCP kinokvalitet, men det ser ganske greit ut på et middels stort lerret. iFcinema er allerede lansert og ligger klar til bruk.

Guillaume Pierre forteller også at instituttet har ytterligere et par tusen fransk filmer som er tilgjengelig på det gamle filmformatet 35mm eller på DCP. Disse må imidlertid bestilles flere måneder i forveien og selv om selve filmene lånes ut gratis påløper det kostnader til forsendelse fra Paris. Her kan filmklubber eventuelt samarbeide om flere visninger for å få fordelt utgiftene.

guillaume
Guillaume Pierre fra Institut Francais kom med gode nyheter til filmklubber og andre ikke-kommersielle filmformidlere.

Også andre lands ambassader og kulturinstitutt tilbyr gratis film til filmklubbene.

Filmklubbforbundet har samarbeid både med den svenske ambassaden og tyske Goethe institut, men her er det foreløpig mest DVD og Blu-ray det går i. Goethe har i tillegg film på kinoformatene, men også her tilkommer fraktkostnader selv om filmene lånes ut gratis. Norsk filminstitutt og UD har en tilsvarende ordning med gratis filmer på Blu-ray til filmklubber i utlandet.

Uansett er iFcinema et virkelig gjennombrudd for formidling av film til filmklubber via nettet. Vi håper dette prosjektet viser vei for andre som også ønsker å få filmene sine vist hos filmklubber og andre ikke-kommersielle formidlere.

Bildet over er fra Agnes Varda flotte film Faces Places (2017) som ble vist på årets filmfestival i Tromsø, kanskje får vi også se den på iFcinema.