Seminar om skeiv film

skeiv film seminar til nfk

Filmens Hus 3. og 4. november. Påmelding her. Mer info her.

Stabekk filmklubb feiret kino-nedleggelse

I desember ble 20-årsjubileet for nedleggelsen av den kommunale kinodriften i Bærum feiret. Eller nei, egentlig var det vel kulturhuset Stabekk kino som ble feiret. Selv ikke i den blå Bærumsbygda er man så fornøyd med nedleggelsen av en kommunal kino at man feirer det tjue år etter.

I 1997 ble det åpnet en privat kino i Bærum og den kommunale kinodriften ble lagt ned. Det hersket lenge en usikkerhet rundt hva som deretter skulle skje med det flotte kinohuset på Stabekk.  I tillegg til kinosal med foajé inneholder bygget butikker og en mindre sal som ble leid ut til danseskole og andre aktiviteter. Lokale krefter tok imidlertid ansvar, og allerede i 1998 ble Stabekk filmklubb stiftet. Igjen ble det filmvisning i de tradisjonsrike lokalene. Selve huset eies av kommunen, og det ble opprettet en brukerforening som skulle stå for driften av huset. Kommunen har bestemt at huset fortsatt skal ha en klar filmprofil, men også gi plass til ulike andre kulturaktiviteter.

stabekk4
Nyoppusset kinosal på Stabekk (Foto: Kulturhuset Stabekk kino)

Daglig leder for Kulturhuset Stabekk kino er Heidi Bach Dal, som også var med på å starte filmklubben. Hun viser stolt fram huset som nå fremstår nyoppusset med en flott kinosal. En ombygging på nittennittitallet reduserte antall seter i salen betraktelig, men interiøret gir fremdeles den gode gamle kinofølelsen. Kindodriften på Stabekk begynte allerede i 1918 i et bygg tegnet av arkitekten Eilif Arneberg, bror av den mer berømte Arnstein som ifølge enkelte kilder også skal ha medvirket til prosjektet. I 1926 ble huset bygget om og kinosalen fikk sin nåværende form. Stabekk kino fremstår dermed som et av de eldste kinolokalene i Norge som fremdeles er i bruk til sitt opprinnelige formål.

stabekk3
35mm kinomaskinene på Stabekk kino bærer preg av mange års oppdateringer og bruk. Slike kinomaskiner kunne vare i mange tiår, nå skifter kinoene ut utstyret annethvert år (Foto: Chloe Faulkner)

Da filmklubbforbundet besøkte Stabekk kino i forkant av jubileumsfeiringen, var det for å se på kinoens maskinrom som fremdeles kan skilte med tradisjonsrike 35mm filmframvisere. Samme dag skulle også Espen Dal, som driver filmklubben sammen med kona Heidi, ta sin eksamen som 35mm kinomaskinist etter å ha gjennomgått filmklubbforbundets maskinistkurs. Espen fikk sin eksamen og dermed har Stabekk kino fått egen maskinist, et must dersom man fortsatt skal vise film på det analoge formatet. Kinoen har også digitale visningsmuligheter, men mangler foreløpig utstyr for filmvisning i det nye digitale kinoformatet DCP.
Filmklubbdriften på Stabekk har forøvrig en lenger historie. På 1970-tallet hadde Bærum filmklubb visninger både på Høvikodden kunstsenter og på Stabekk kino. Etter hvert bare på Stabekk. I dag har dessuten Oslo Spirituelle filmklubb tilhold her.
Til kulturhusets jubileum i høst har Stabekk kino fått overta dekorasjonene fra gamle Sandvika kino, en samling filmstills i svar/hvitt montert i blindrammer. Med de nye dekorasjonene er Stabekk kinos profil som et senter for film- og kinokultur ytterligere styrket. Den 100 år gamle tradisjonen med kinofilm i Bærum blir godt tatt vare på, og til feiringen i desember var det naturlig nok filmen Cinema Paradiso som stod på programmet. I 35mm format, selvfølgelig.

stabekk2
Den gamle billettmaskinen fra Stabekk kino er tatt vare på. Filmklubben håper å få den i drift igjen (Foto: Jon Iversen)