Seminar om skeiv film

skeiv film seminar til nfk

Filmens Hus 3. og 4. november. Påmelding her. Mer info her.

35mm filmen ruller videre

Ti unge filmklubb- og cinematekfolk lærer seg i år det hundre år gamle kinomaskinistyrket, til stor glede for alle som har lyst til se filmklassikerne i sitt opprinnelige format.
Stabekk kino i Bærum er et av de stedene i landet der man fortsatt kan se film i 35mm format. Nylig fikk 10 kommende kinomaskinister prøve seg på det antikvariske maskinrommet til Stabekk kino, som nå er blitt et kommunalt kulturhus med fokus på film. De fikk dessuten en dag i State of the Art-kinoen Tancred på Filmens hus, der landets mest erfarne kinomaskinister demonstrerte utstyr og formater, og gikk gjennom en del av teorien man må lære seg for å jobbe i maskinistyrket.
Filmklubbforbundets skole for utdanning av kinomaskinister er nå inne i sin andre sesong. Etter at 35mm filmen forsvant fra kino er kompetansen på visning av formatet i ferd med å bli borte, og det må tas grep for at det fortsatt skal være mulig å få se film i sitt opprinnelige format i filmklubber og cinematek rundt i landet.

maskinistkursweekend2b
Kursdeltakere og lærere samlet til maskinistkurs på gamle Stabekk Kinematograf

– Det er stor pågang av unge folk som gjerne vil lære seg det gamle kinomaskinistyrket, forteller Chloé Faulkner, som er primus motor for 35mm opplæringen i filmklubbforbundet. – Både denne gangen og på det forrige kurset måtte vi ta in flere enn planlagt og fremdeles er det venteliste.

– Filmklubbene ser både mot fortiden og fremtiden, fortsetter Faulkner, ikke minst finnes det mange eldre norske filmer som kun finnes på 35mm format hos Nasjonalbiblioteket. Å se disse filmene i sitt opprinnelige format er en helt egen opplevelse. Dessuten er mange av disse filmene ikke digitalisert, så ofte er 35mm visninger den eneste måten å få sett dem på. Å vise arkivkopier er imidlertid ingen spøk, så i tillegg til å kunne bruke 35mm maskinene, må de nye maskinistene også lære seg å håndtere arkivkopier. I utgangspunktet er jo disse filmkopiene uerstattelige.

– De fleste av de som går på maskinistkurset er folk i begynnelsen av tjueårene, så her utdannes maskinister for fremtiden, sier Faulkner fornøyd. Kanskje er de rammet av den samme nostalgien som har ført vinylen tilbake i platebutikkene? Filmklubber som Cinema Neuf i Oslo har gjort 35mm visningene til egne eventer, der norske filmskapere inviteres til visningen av filmene sine. Disse visningene er nærmest blitt en institusjon som både publikum og filmskapere elsker.

Bildet øverst viser fasaden på Stabekk kino. Bygningen er fra 1927.