Seminar om skeiv film

skeiv film seminar til nfk

Filmens Hus 3. og 4. november. Påmelding her. Mer info her.

Om digitale spesialeffekter i årets første Z

Det nye nummeret av Z ser på betydningen de digitale spesialeffektene har i dagens filmlandskap – og hvordan de påvirker bildene rundt dem

Årets første Z setter spesialeffektene i fokus. Digitale spesialeffekter – Computer-generated imagery – spiller en sentral rolle i så å si alle de mest sette filmene siste tiår, og den nesten allestedsnærværende bruken av datagrafikk i moderne film gjør noe med hvordan vi forholder oss til filmmediet som sådan: Moderne CGI-effekter har blitt et dyrt og støyende nærvær som verken publikum eller filmkritikere synes å ta noen større notis av, og som dermed utgjør en stor blindflekk i den offentlige filmsamtalen

Kaisa Waldenstrøm Breiland bruker den sagnomsuste effektmakeren Tom Savini som prisme for å diskutere forskjellen mellom digitale og praktiske effekter. Truls Foss tar for seg en av dette tiårets mest avantgardistiske spesialeffektfilmer når han går løs på Michael Bays utskjelte og heseblesende blockbuster Transformers: Age of Extinction. Arild Fetveit bruker på sin side Blade Runner 2049 og The Curious Case of Benjamin Button som utgangspunkt for å se nærmere på hva motion capture-teknologi gjør med koblingen mellom film og virkelighet.

Jon Inge Faldalen, Ida Madsen Hestman, Lars Ole Kristiansen, Erlend Rydning, Emilio Sanhueza og Sveinung Wålengen deler sine tanker om de digitale spesialeffektenes historie i enquete-form. Og temaredaktør Aksel Kielland bruker sin egen Dagbladet-anmeldelse av Ben Youngers sosialrealistiske Bleed for This som utgangspunkt for vidløftige analyser av CGI-ens funksjon i moderne film og dens effekt på publikums blikk.

Siste mann ut i årets første Z er Einar Aarvig og hans tekst om bruken av digitale effekter i Twin Peaks: The Return – 2017s suverent viktigste filmverk, en tv-serie som er visjonær på så mange plan at vi fortsatt ikke har forstått rekkevidden av det hele.

Les mer om nummeret, eller bestill det her!