Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Askeladden er årets barnefilmklubb!

Askeladden barnefilmklubb ble tildelt prisen for årets barnefilmklubb under avslutningen av Barnefilmfestivalen i Kristiansand lørdag 28.04. Da de kom hjem til Lunde ble de møtt med flagg på stasjonen!

– Vi er veldig ydmyke og takknemlige! Dette er en flott utmerkelse å få, som gir inspirasjon og motivasjon til å fortsette, sier Tore Hogga, leder i Askeladden barnefilmklubb.

Askeladden barnefilmklubb ble stiftet i 1994, som en konsekvens av at den kommunale kinoen i Lunde i Telemark ble nedlagt.

– Mora mi var faktisk en av dem som var med å vise film på dugnad, sier Hogga.

Da kinoene ble digitalisert i 2009 ble det for kostbart for klubben å investere i utstyr. De viste film på dvd noen år, men så var det ikke så mye folk som kom etter hvert. I 2016 tok Hogga kontakt med Olav Tveitan, som i dag er nestleder, for å høre om de kunne få liv i klubben igjen.

– Og vi traff godt med folka vi fikk med oss. Vi er en gjeng som jobber godt sammen, så ikke en eller to blir sittende med alt for mye arbeid. Engasjementet fra oss som jobber med dette er viktig, tror jeg. Den frivilligheten tjener du på. Folk blir mer bevisst på å bruke tilbud drevet av dugnad.

Dette er tilbudet

I 2017 gjorde Askeladden en kjempeinnsats for å få skaffe digitalt kinoanlegg. Sammen med Unique Cinema Systems ved Tor Brede Michelsen, og lokale sponsorer, fikk de på plass prosjektor og surroundlydanlegg på Lundevang samfunnshus. Da hadde de relansering, med visning av Askeladden i Dovregubbens hall og skuespillerbesøk.

– Mange av landets filmklubber opererer som et supplement til de lokale kinoene. Men her i Lunde er det vi som er tilbudet. Og vi ville så gjerne ha muligheten til å vise nye aktuelle filmer for ungene våre og for å få løftet interessen for film enda mer.

I høst har klubben i snitt hatt 80 stykker på hver visning.

– Og det er interessant – besøket på de kommunale kinoene rundt oss har ikke gått ned, sier Hogga.

– At vi har et kinotilbud her er bare med på å skape mer kinointeresse. Det å ha et lokalt tilbud er ekstremt viktig. Vi vil skape gode minner i oppveksten, og i heimbygda. Det er her nærmiljøet er.

Verdens beste kino

Etter Barnefilmklubbtreffet i Kristiansand i helga er Askeladden på hugget for å finne på enda mer i filmklubben. De har allerede samarbeid med skolen, og med det lokale asylmottaket. Med litt støtte fra UDI setter de opp busser og inviterer med foreldre og barn fra asylmottaket til arrangementene sine, hvor de får dekket kinobilletten, og barna får litt de kan handle for i kiosken før visning.

Ildsjelene bak Askeladden har også startet Lundevang filmklubb for voksne. Hogga sier arbeidet med filmklubb er spesielt givende når man ser responsen fra publikum.

– Visningsstedet vårt er et dugnadsbasert kulturhus. Her må vi sette ut stoler og fyre i ovnen før filmen. En dag, da folk var på tur ut fra visning, hørte jeg ei ni år gammel jente si til mora si: «Mamma, dette må være verdens beste kino». Det er all tilbakemeldinga du trenger.