Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Restaurerte film for filmklubbvisning

Nasjonalbiblioteket restaurerte og digitaliserte to av Knut Erik Jensen og Birger Amundsens Svalbard-filmer i anledning Longyearbyen filmklubbs visning av dem.

-FIlmklubbens visninger av Svalbard-filmer har vært populære. Denne gangen falt valget på filmene Svalbard i verden, Kald verden og Min verden, filmer Knut Erik Jenssen og Birger Amundsen lagde sammen på 80-tallet, forteller Didrik Paulsen i Longyearbyen filmklubb.

– Filmene er så vidt meg bekjent ikke blitt vist altfor ofte og jeg fikk inntrykk av at flere her i byen kjente til filmene, men ikke hadde sett dem. Det var derfor morsomt når Knut Erik og Birger var positive til å komme på besøk og vise dem, fortsetter Paulsen. Den største utfordringen vår var å skaffe selve filmene. Her satte NFK oss i kontakt med Nasjonalbiblioteket (NB) og vi fikk til slutt tak i digitale kopier derfra.

Dessverre viste det seg at 2 av filmene var i relativt dårlig stand, og regissørene var, etter samtale med Nasjonalbiblioteket, usikre på om det gikk an å vise dem i det hele tatt. Heldigvis tok Lars Gaustad hos NB affære, redigitaliserte den ene og restaurerte den andre. – Gaustad mente filmene var en viktig del av kulturarven, sier Didrik.- Dette var vi veldig glade for da vi nå hadde 3 filmer av god kvalitet til visningen. Halvannen ukes tid før visningen hadde vi kopiene i hus.

Arrangementet ble en suksess med ca 125 personer i salen, et høyt tall for en filmklubb som vanligvis har cirka 10 i snitt på sine vanlige visninger. Filmen Min Verden er et portrett av fangstmannen Harald Soleim som har flest overvintringer på Svalbard. Siden han for tiden oppholder seg i Longyearbyen, ble han også med på visningen og samtalen med Knut Erik og Birger om filmene. – Det var en hyggelig overraskelse, og interessant å få høre hans inntrykk fra filminnspillingen, sier Didrik.

Knut Erik og Birger var i slaget og fortalte og snakket om filmene. Mange av deltakerne ble også igjen i cafeen etterpå og fikk snakket med filmskaperne der. -Vi i filmklubbstyret avsluttet kvelden med mat og øl sammen med regissørene, i det hele tatt en fin kveld avslutter Didrik Paulsen i Longyearbyen filmklubb.

Les Gunnar Iversens artikkel i Z filmtidsskrift om Kald verden!