Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Restaurerte film for filmklubbvisning

Restaurerte film for filmklubbvisning

Nasjonalbiblioteket restaurerte og digitaliserte to av Knut Erik Jensen og Birger Amundsens Svalbard-filmer i anledning Longyearbyen filmklubbs visning av dem.

– Filmklubbens visninger av Svalbard-filmer har vært populære. Denne gangen falt valget på filmene Svalbard i verden, Kald verden og Min verden, filmer Knut Erik Jenssen og Birger Amundsen lagde sammen på 80-tallet, forteller Didrik Paulsen i Longyearbyen filmklubb.

– Filmene er så vidt meg bekjent ikke blitt vist altfor ofte og jeg fikk inntrykk av at flere her i byen kjente til filmene, men ikke hadde sett dem. Det var derfor morsomt når Knut Erik og Birger var positive til å komme på besøk og vise dem, fortsetter Paulsen. Den største utfordringen vår var å skaffe selve filmene. Her satte NFK oss i kontakt med Nasjonalbiblioteket (NB) og vi fikk til slutt tak i digitale kopier derfra.

Dessverre viste det seg at 2 av filmene var i relativt dårlig stand, og regissørene var, etter samtale med Nasjonalbiblioteket, usikre på om det gikk an å vise dem i det hele tatt. Heldigvis tok Lars Gaustad hos NB affære, redigitaliserte den ene og restaurerte den andre. – Gaustad mente filmene var en viktig del av kulturarven, sier Didrik.- Dette var vi veldig glade for da vi nå hadde 3 filmer av god kvalitet til visningen. Halvannen ukes tid før visningen hadde vi kopiene i hus.

Arrangementet ble en suksess med ca 125 personer i salen, et høyt tall for en filmklubb som vanligvis har cirka 10 i snitt på sine vanlige visninger. Filmen Min Verden er et portrett av fangstmannen Harald Soleim som har flest overvintringer på Svalbard. Siden han for tiden oppholder seg i Longyearbyen, ble han også med på visningen og samtalen med Knut Erik og Birger om filmene. – Det var en hyggelig overraskelse, og interessant å få høre hans inntrykk fra filminnspillingen, sier Didrik.

Knut Erik og Birger var i slaget og fortalte og snakket om filmene. Mange av deltakerne ble også igjen i cafeen etterpå og fikk snakket med filmskaperne der. -Vi i filmklubbstyret avsluttet kvelden med mat og øl sammen med regissørene, i det hele tatt en fin kveld avslutter Didrik Paulsen i Longyearbyen filmklubb.

Les Gunnar Iversens artikkel i Z filmtidsskrift om Kald verden!