Filmklubbvirksomheten i Norge støttes av Norsk filminstitutt

nfilogo2017

Nytt Z tar pulsen på portugisisk film anno 2018

Til tross for sosial og økonomisk krise produseres det innovative og aktuelle filmer i Portugal. Ingen snakker om en «nybølge», men det mener en av bidragsyterne i siste Z skyldes en iboende nasjonal beskjedenhet blant portugiserne.

Det nyeste nummeret av filmtidsskriftet Z handler om portugisisk film. Siden slutten av 1990-tallet har filmskapere derfra levert dristige, nyskapende og prisbelønte filmverk. Samtidig har de måtte forholde seg kreativt til finanskrisa fra 2008, og mangelen på produksjonspenger som følge av denne.

Temaredaktør Cato Fossum gir oss en introduksjon til 13 filmer fra det han mener utgjør en portugisisk gullalder.

Lasse Winther skriver om Portugals grand old man Manoel de Oliveira, som ble født i 1908, og har farget filmhistorien frem til i dag.

Giovanni Marchini Camia intervjuer Pedro Costa, som står bak en fantastisk filmserie om nabolaget Fontainhas i Lisboa. Han var 14 år da Nellik-revolusjonen brøt løs i 1974, og forteller om hvordan dette har farget ham som filmskaper.

Programdirektør for CPH Dox, Mads Mikkelsen, skriver om den banebrytende filmskaperen António Reis og filmkritiker Carmen Gray gir et velskrevet innblikk i portugisisk kortfilm.

Portugisisk film har vært lite tilgjengelig i Norge. Dette Z-nummeret vil forhåpentlig være med å åpne døren til en fantastisk filmnasjon som vi har mye å lære av.

Les Cato Fossums introduksjon til filmregissør Pedro Costa her.

Les mer om bladet her.