50 år med brennende filmengasjement

Norsk filmklubbforbund feirer 50-årsjubileum, og har utgitt bok om filmklubbhistorien. I Film for alle kan du lese om politisk protest, kamp mot sensuren, ungdommer som skremmer vannet av sine foreldre med kortfilmer de har laget på skrekkfilmkurs og utallige historier fra folka som var i rommet da det skjedde.

Pillet på nesen

«Bergens Tidende skrev i en leder at filmklubben hadde pillet myndighetene på nesen. Vi svarte med å si at neste gang skulle vi slikke dem i bihulene.» Fra Tor Fosses Et hellig oppdrag – Bergen filmklubb på 1970- og 80-tallet.

Film for alle – Norsk filmklubbforbund 50 år er redigert av Helene Aalborg. Alle som abonnerer på Z filmtidsskrift får boka tilsendt sammen med Z nr 4-2018, som kommer i desember. Du kan også kjøpe boka her

Her følger er et utdrag fra Film for alle – Norsk filmklubbforbund 50 år.

Hilsen fra kulturministeren

Kjære Norsk Filmklubbforbund, gratulerer med 50-årsjubileet!

Uten filmklubbene ville Norge vært en fattigere filmnasjon. De mange frivillige i filmklubbene har båret filmruller, klistret plakater og stelt i stand visninger på steder det ellers ikke ville vært mulig å se film. De har plukket ut glemte filmperler og funnet frem til filmene som aldri kom opp på kino. Filmklubber har skapt magiske filmøyeblikk – og de har skapt furore, ikke minst som en viktig alternativ stemme til kinomonopolet i debatten rundt filmsensur i Norge.

De mange filmopplevelsene som springer ut av filmklubbene har satt tydelige spor. Ikke minst har filmklubbene vært grobunn for veldig mange av dem som jobber med film i dag. Skal vi ha en bærekraftig norsk filmbransje, trenger vi disse øyeblikkene i kinomørket. Øyeblikkene hvor unge håpefulle får se filmer de ikke ante de skulle komme til å elske, og plutselig kjenner at det er dette jeg skal holde på med. De frivillige filmklubbene utgjør selve grasrota i norsk filmkultur.

Som den eldste nasjonale, ideelle filmformidleren vi har er det all grunn til å feire arbeidet dere har gjort de siste femti årene. Så begynner arbeidet for de neste femti. Vi har aldri hatt så mye film tilgjengelig i egen stue. Det gjør det enda viktigere med møteplasser som skaper en ramme rundt filmen, en arena for overraskelser og for å bygge nye fellesskap rundt felles opplevelser. For opplevelsene blir større når vi deler dem.

Dagens filmklubber viser en formidabel vilje til å jobbe aktivt med integrering i sine lokalsamfunn, og på flere steder rundt i landet er filmklubben det eneste regelmessige kulturtilbudet som finnes. Men også på større steder ligger det stor verdi i å skape felles opplevelser; noe vi kan snakke sammen om. Filmklubb er et rimelig lavterskeltilbud hvor både små og store kan møte opp, uten krav til forkunnskap eller dyrt utstyr.

Vi har alle en medfødt evne til å leve oss inn i historier. Men det er ingen selvfølge at historiene vi omgir oss med speiler hvem akkurat du er. Derfor trenger vi noen som finner frem et mangfold og utfordrer oss på det vi ikke finner selv eller som ikke algoritmene klarer å anbefale oss. En ikke-kommersiell aktør som finner skattene som ikke nødvendigvis sikrer publikumsrekorder på kino, men som sikrer at flere historier blir formidlet og sett.

Vi trenger lokale filmentusiaster – som står i billettluka uke etter uke, som ser barnet, pensjonisten, studenten, filmkjenneren og den nysgjerrige. Som vet at den neste filmen de setter på programmet kan være akkurat den historien som forandrer livet til den som skal se på.

Trine Skei Grande,
Kulturminister