Seminar om skeiv film

skeiv film seminar til nfk

Filmens Hus 3. og 4. november. Påmelding her. Mer info her.

Filmklubbminne: Da gudsordet møtte filmens kraft

Norsk filmklubbforbund feirer 50-årsjubileum. I den anledning har vi spurt et utvalg filmklubbfolk om deres beste filmklubbminner. Guttorm Petterson er administrerende direktør av Film og kino. Han var medlem av Trondheim Filmklubb fra 1973.

Det var definitivt i Trondheim filmklubb min filminteresse ble vekket for alvor. Jeg hadde sett film på kino før, både barnefilm på Bygdekinoen og mer voksenfilm på Dokka i Nordre Land mens jeg gikk på videregående, men det var filmklubben som virkelig viste meg hvilken kraft som kan bo i levende bilder i en kinosal.

Guttorm Petterson Norsk filmklubbforbund
– Filmklubb la grunnlaget for den pasjonen jeg siden har hatt for film, forteller Guttorm Petterson.

Filmteatret (Prinsen Kino i dag) var åstedet, og minnene er nok ikke bare gode, for det var sterke filmer å se. Dette var tider da studentmiljøer, også i Trondheim, var preget av ML-bevegelsen, og de filmene jeg husker aller best var to av Costa Gavras: Z og Gislene er vårt våpen (État de siège) – begge med Yves Montand i hovedrollen.

Irene Papas fra Z gjorde inntrykk, og både fortellingene, og ikke minst metodene som ble brukt, og hvordan filmmediet kunne fange og formidle dette, satte seg hos det som den gang var et uskyldig gudsord fra landet.

St. Hansnatt-massakren fra Bolivia i svart/hvitt og nærmest dokumentarisk i stilen gjorde også inntrykk, og selv om det var lysere og litt muntrere filmer å se, la filmklubben grunnlaget for den pasjonen jeg siden har hatt for film da jeg kom til Oslo og brukte mye av studielånet på kino. Siden har jeg jobbet vekselvis med filmformidling på kino, som distributør og i noen grad produsent, i CIC (forløperen til UIP), Oslo Kinematografer (OK), Kommunenes Filmcentral (KF) og SF Norge, inntil jeg nå sitter i kinoenes bransjeorganisasjon Film & Kino.

Flere filmklubbminner:
Tor Fosse