FILMKLUBBSEMINAR 2019

Velkommen til Tromsø og filmklubbseminar 18.01.19 under Tromsø internasjonale filmfestival! Les mer

FIlmklubbminne: The first cut is the deepest

Norsk filmklubbforbund feirer 50-årsjubileum. I den anledning har vi spurt et utvalg filmklubbfolk om deres beste filmklubbminner. Jon Rognlien er litteraturkritiker, forfatter og oversetter. Han var med i Bærum filmklubb rundt 1976 til 1983.

Jon Rognlien mitt filmklubbminne Norsk filmklubbforbundHvorfor Bærum, for en Oslo-gutt? Fordi Oslo filmklubb på den tida var et reint ml-forum som bare viste politisk godkjente filmer, revolusjonære linjefilmer. Derfor reiste det store horder av filminteresserte Oslo-ungdommer ut og så film på Høvikodden kunstsenter og på Stabekk kino. Helt sprøtt. Dermed ble jeg dratt inn i styret der ute – for der het nesten alle styremedlemmer «Jon» ett eller annet – og det medførte at jeg i mange år ble ansett for å være fra Bærum. Ha ha, jeg fra Bærum, liksom …. men … hvorfor ikke.

The first cut is the deepest: Den første filmen jeg så i filmklubb var Andy Warhols Trash, en film som var forbudt i Norge, men som Høvikodden hadde i sin samling. En helt sinnssyk film, egentlig uforståelig og mislykket, men med en annerledeshet og en stemning som åpnet portene inn til så utrolig mye.

Filmklubbevegelsen har betydd altfor mye, når jeg tenker etter. Det er derfra alt kommer – den første artikkelen jeg hadde på trykk i Gateavisa, om Andy Warhols filmunivers, og det yrket jeg har i dag, som filmtekster, særlig for Arthaus. Jeg møtte en som ble kjæresten min i filmklubb, jeg var på bortreiseseminar, jeg fikk venner som ringer meg den dag i dag. Og det beste av alt: vi fikk sett utrolig mange gode filmer. Ja, jeg glemte nesten at mitt hovedfag i italiensk, om Fellini, selvsagt var inspirert av filmer jeg så på … Bærum filmklubb. Det var ikke andre steder å se sånt. Satyricon! Amarcord! Klovnene! Casanova – og senere alle de andre.

Flere filmklubbminner:
Tor Fosse