Filmklubbminne: All you need is love

Norsk filmklubbforbund feirer 50-årsjubileum. I den anledning har vi spurt et utvalg filmklubbfolk om deres beste filmklubbminner. Gunnar Strøm er dosent ved Høgskulen i Volda.

GunnarStrøm foto OlavStandalTangen Norsk filmklubbforbund
«Eg hadde neppe blitt filmvitar utan impulsane frå Verdensteateret i Prinsensgate».

Eg møtte filmkunsten gjennom Trondheim Filmklubb. Og filmen som sterk stemme i samfunnsdebatten. Filmklubben opna mitt forhold til kunst og kultur på same måten som klippekortet vi elevane hadde til Trøndelag Teater. Eg hadde neppe blitt filmvitar utan impulsane frå Verdensteateret i Prinsensgata.

Eg vart dessverre ikkje med i styre og stell i Trondheim Filmklubb. Men eg har halde mange foredrag og presentert favorittfilmar i filmklubbsamanheng over heile landet. Ei stund var eg med i redaksjonen av filmtidsskriftet Z. Der publiserte eg dei første artiklane om dei fantastiske animerte reklamefilmane for Tiedemann-sigaretter frå 1930-talet. Tusen takk Jon Iversen og alle dokker andre. (Minnet fortsetter under illustrasjonen).

Faksimile Z fargesymfoni i
Faksimile fra Z nr 1-1992. Fargesymfoni i blått – Norske animerte tobakksreklamefilmar frå 1920- og 1930-åra.

Eg hugsar med glede at Tor Fosse inviterte meg til Bergen for å vise og presentere min animerte favorittfilm: Yellow Submarine. Det var ikkje lett å finne 35mm-kopi av Yellow Sub på 90-talet. Det fiksa sjølvsagt Bergen Filmklubb.

No blir Yellow Submarine relansert fordi den også er 50 år. 50 år berre halvvegs til 100. Snakkast i 2068! ALL WE NEED IS LOVE.

Flere filmklubbminner:
Tor Fosse