Filmklubbminne: Jeg ble solgt, til filmklubbrørsla.

Norsk filmklubbforbund feirer 50-årsjubileum. I den anledning har vi spurt et utvalg filmklubbfolk om deres beste filmklubbminner. Hilde Kjos har vært med i en rekke filmklubber (se liste nederst), og var barne- og ungdomsfilmklubbansvarlig/ filmsjef i Norsk filmklubbforbund mellom 2001 og 2012. I dag jobber hun med Den kulturelle skolesekken og er produsent og koordinator for filmprosjekter til grunnskole og vgs i Akershus.

Hilde Kjos Norsk filmklubbforbund
– Skal vi ha fornuftige konsumenter av film i fremtiden MÅ vi bry oss om hva vi serverer dem når de er små, sier Hilde Kjos.

Første gang i filmklubb ever var på Festiviteten i Hamar filmklubb. Husker at jeg syns det var helt utrolig og fantastisk at min storesøster hadde lyst til å ta med meg på filmklubb og Tryllefløyten. Jeg var bare 11 år og ble nervøs da han vi kjøpte billettene av (billetten var lodd fra en loddbok – en filmklubbklassiker), tulla med aldersgrensene og sa sånn alvorlig at det er 15års-grense i filmklubb. Jeg lo ikke, men fikk komme inn allikevel, selv om min søster og han som flørtet med henne syntes de hadde vært veldig festlige.

Filmen gjorde uutslettelig inntrykk og jeg husker jeg syns det var rart at voksne mennesker, flest menn, kunne finne sånn glede og interesse i å sitte sammen på kino å se andre voksne menn synge opera og sprette rundt i grønn trikot. Det var ikke før flere år etterpå at jeg skjønte at jeg hadde sett en Bergman-film.

Jeg ble solgt. Til filmklubbrørsla.

Filmklubb har for meg vært både utdanning og frihet. Det å få jobbe så tett med Jon Iversen, Jan Kortner, Atle Boysen, Ingrid Dokka, Svend Jensen, Anne Marte Nygaard og Ingrid Rommetveit, legender alle sammen, har vært utdanning i seg selv.

Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton Norsk filmklubbforbund
Fra Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Per Åhlin, 1975.

Følelsen av frihet i å synke ned i kinosalens myke stoler lørdag formiddag og slippe unna tjas og mas om å være ute i det fine været.

Samtidig vite at historiene som utspilte seg på lerretet var noe jeg ikke kunne gå glipp av. Nytelsen etter en lang leseøkt på Blindern, tusle seg ned til Sophus Lies auditorium og avslutte kvelden med å forsvinne inn i en annen historie enn min egen. Gleden ved å se nye barn hvert år i Kampen barnefilmklubb som lo og gispet seg gjennom julevisningene av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton og Gutten og snømannen på 16 mm.

Oppstart av Lillebil barnefilmklubb sammen med Elisabeth Aalmo fra Filminstituttet om det slitsomme, men kule prosjektet som gjorde at troen på filmformidling hadde både høye topper og dype daler. At denne barnefilmklubben nå lever videre som en integrert og selvfølgelig del av Cinemateket i Oslo, vitner om at statusen rundt barnefilmformidling også har tatt et par vaklende steg oppover og forvirret det etablerte. Det er vi stolte av!

Det betyr mye i videre arbeid med barn og unge, hvor det ofte kan se ut som salderinger og budsjettkutt lager støy som dessverre forstyrrer dette viktige arbeidet. Skal vi ha fornuftige konsumenter av film i fremtiden MÅ vi bry oss om hva vi serverer dem når de er små.

Derfor var det med stor glede jeg kunne gi min nevø, som ENDELIG ble 15 år, et medlemskap på Cinemateket. Vi går sammen og lever filmklubblivets glade dager videre!

CV
Hamar filmklubb (første filmen høst 1984)
Bø filmklubb (1992, 93,94)
Blindern filmklubb/Cinema Neuf (nittitallet til utpå 2000tallet)
Kampen Barnefilmklubb (startet opp 1997/98 – lagt ned i 2007)
Fjellgeita filmklubb (to mnd i 2005)
Lillebil barnefilmklubb nå Barnas Cinematek (start 2006)
Norsk filmklubbforbund (ansatt som Barne- og ungdomsfilmklubbansvarlig/Filmsjef 2001-2012).

Flere filmklubbminner:
Tor Fosse