fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Filmklubbminne: Overraskelsen ved «Nosferatu»

Filmklubbminne: Overraskelsen ved «Nosferatu»

Norsk filmklubbforbund feirer 50-årsjubileum. I den anledning har vi spurt et utvalg filmklubbfolk om deres beste filmklubbminner. Jens Berger er seniorassistent hos Filmassistentene – din «one stop shop» for film- og TV-produksjon. 

Jens Berger
Berger i full produksjonsassistentmundur. Her forteller han om sin største filmklubboverraskelse, i møte med Murnaus Nosferatu.

Rundt milleniumsskiftet studerte jeg filmvitenskap på Høyskolen i Lillehammer, og deltagelse i Lillehammer Filmklubb føltes som en naturlig del av utdannelsen. En stund var jeg til og med leder for filmklubben.

Den forestillingen som nok sitter friskest i minnet er Murnaus Nosferatu, som vi var så heldige å skaffe en kopi av. Men vi ble ganske overrasket da filmen begynte. Hvem skulle tro at en stumfilm fra 1922 var, ja… fullstendig lydløs. Ingenting, ikke en gang lyden av prosjektoren akkompagnerte Max Schreck sine herjinger. Så satt vi der i kinomørket – et lite knippe mennesker med romlende mager og plystrebuser som mest av alt ville unngå en promp …

Flere filmklubbminner:
Tor Fosse
Tonje Hardersen
Øistein S. Refseth
Ingrid Kristin Dokka
Guttorm Petterson
Geir Kreken
Svein Inge Sæther
Jon Rognlien
Hege Jaer