FILMKLUBBSEMINAR 2019

Velkommen til Tromsø og filmklubbseminar 18.01.19 under Tromsø internasjonale filmfestival! Les mer

Filmbad i Bodø med 15-årsjubilant

Bodø filmklubb feirer 15 år med å filmbade Fredrik Mortensen om hans prisvinnende dokumentarfilm «Parkert» 4. desember. Filmen handler om byoriginalen Per «Parker» fra Tromsø.

Per «Parker» Andreassen hadde alle muligheter i livet. I sin ungdom var han en skarp elev med gode karakterer og god sosial teft. Samtidig begynte han, i ung alder, å eksperimentere med rus. Eksperimenteringen tok overhånd og han skled ut i en verden dominert av narkotika, kriminalitet og psykiske problemer. Denne «karrieren» varte i over 40 år og hans bisarre oppførsel blant Tromsøs befolkning gjorde han til en av landsdelens mest beryktede personligheter. En ufrivillig kjendis, kjent for ting ingen vil bli kjent for.

Per «Parker» ble et begrep og eksemplet foreldrene brukte når de skulle skremme barna sine vekk fra narkotika. Han kunne være skremmende, truende, uforutsigbar og de aller fleste var redd for Per og hva han kunne finne på å gjøre.

De som stod han nær beskriver det motsatte. En intelligent og reflektert mann, med et stort hjerte for de han var glad i. Men i ruspåvirket tilstand, det stikk motsatte. Mytene og historiene om han er mangfoldige og med variabel virkelighetsforankring. Hva som er sant og hva som er oppspinn har vært vanskelig å skille mellom når man vokser opp i Tromsø, og gjentatte ganger får høre historier om Per «Parker».

«Parkert» følger Per Parker i hans siste leveår, og inviterer publikum inn i en virkelighet som ingen ønsker seg.

Han forteller om sitt liv i samfunnets skyggeside, om veien til rusen og forholdet til storsamfunnet. Det er et varmt og inkluderende portrett som humaniserer en type mennesker som ofte blir stigmatisert og definert helt og holdent utfra problemene deres i forhold til rus og psykiske lidelser. Filmen har også en forebyggende effekt, da den viser klart og tydelig hva eksperimentering med narkotika kan føre til. Samtidig bygger den ned stigmaet rundt de personene som allerede sitter i dette utenforskapet.

«Parkert» er regissert av Fredrik Mortensen. Han er filmregissør og manusforfatter fra Tromsø, og “Parkert” er hans første dokumentarfilm. Filmen hadde premiere under Tromsø Internasjonale Filmfestival 2018 og ble raskt en av publikumsvinnerne. I etterkant av TIFF har filmen reist rundt omkring i hele Norge og vært vist på kinoer, cinematek, den Norske dokumentarfilmfestivalen i Volda og en rekke lukkede arenaer, som skoler og seminarer relatert til helse-, rus-, og omsorgsarbeid. Den har vunnet priser ved Awareness Festival i USA, og ved Courage Filmfestival i Tyskland.

Etter filmen blir det samtale med regissøren og Kirkens bymisjon. Publikum kan delta med spørsmål.

Arrangementet er gratis, åpent for alle og foregår på Stormen bibliotek i Bodø fra kl. 18.