Filmklubbminne: dundrende regn og utekino

Norsk filmklubbforbund feirer 50-årsjubileum. I den anledning har vi spurt et utvalg filmklubbfolk om deres beste filmklubbminner. Vi avslutter serien med vår egen styreleder, Helene Aalborg. Hun er grunnlegger og leder av Feministisk Filmklubb, og frilans filmformidler.

Helene Aalborg Foto Johnny Vaet Nordskog
Postapokalyptisk film kombineres best med teltduk og regn, sier Helene Aalborg. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

Det var august 2012. Rett før sommerferien hadde jeg tatt over valget som leder i Cinema Neuf, og nå skulle vi åpne for sesongen. Mitt første arrangement som leder skulle bli den tradisjonsrike utekinoen på Blindern, og vi hadde fått førpremiere fra Beasts of the Southern Wild fra Arthaus. Kom det til å komme bra med folk, og ville det tekniske gå relativt smertefritt? Og ikke minst, ville været holde?Jeg våknet den morgenen av at de vi hadde leid inn til det tekniske, ringte meg og sa at det skulle pissregne hele dagen og kvelden. Jeg fikk lettere panikk. Det hører med til historien at året før hadde vi vist Joachim Triers Reprise til en håndfull innbitte utekinogjengere i pøsende regn, og vi var ikke veldig gira på å gjenta den kalde og våte opplevelsen.

Heldigvis fant vi snart ut at vi kunne gjøre om utekinoen til teltkino; studentfestivalen STUDiO hadde et svært festivaltelt på Fredrikkeplassen, med barservering og det hele. Vi fikk rigget opp lerret, lyd og benkerader inne i teltet, og innen de første nedregnede publikummerne dukket opp var alt under kontroll. Teltet ble stappfullt, og vi var nærmere 400 mennesker som satt og så på den postapokalyptiske filmen – hvor et voldsomt uvær truer med å utslette menneskeheten – mens høstregnet dundret ned på teltduken over hodene våre. Det ble intet mindre enn en magisk filmopplevelse, og et minne for livet. Om det ikke allerede var avgjort hva jeg skulle jobbe med, var det nok ingen vei tilbake fra filmformidlingens kall for min del etter denne kvelden.

Helene og Edvard Norsk filmklubbforbund
Fra en sak i Foreningsbloggen til SiO hvor Aalborg og Edvard W. Bjørnson viser fram diplomene for Årets Filmklubb 2014 fra NFK og Årets studentforening 2013 fra SiO.

Flere filmklubbminner:
Tor Fosse