Filmer å glede seg til på TIFF

På mandag åpner Tromsø internasjonale filmfestival for 29. gang. Vi har spurt fire utvalgte om hva de gleder seg til – fra novisen til de mer erfarne festivaltraverne.

Johanna Sofie Martinsen Nor
Johanna Sofie Martinsen skal besøke sin aller første filmfestival.

Johanna Sofie Martinsen studerer internasjonal kommunikasjon ved Høgskolen i Østfold, og er hospitant hos filmklubbforbundet denne våren. Hun besøker festivalen for første gang.

1. Jeg gleder meg ekstra mye til Eight Grade av Bo Burnham. Jeg kjenner til Burnhams overdrevne satirehumor og gleder meg til å se hva han har å servere i sin spillefilmdebut. Jeg har lest at filmen handler om en introvert tenåringsjente som kjemper seg gjennom sitt siste år på ungdomskolen. Det vekket oppmerksomheten min fordi jeg er introvert selv og jeg er nysgjerrig på om dette er en film jeg vil relatere meg til.

2. Bohemian Rhapsody. Jeg har allerede sett filmen, men på TIFF vises den med sing along. Som en true Queen fan sier det seg selv at dette er noe for meg. Jeg tror sing along gir seerne en enda mer levende film- og musikkopplevelse.

3. Jul, musikal og ZOMBIER! I Anna and the apocalypse kombinerer regissør John McPhail helt forskjellige temaer i én film. Jeg tror dette blir en god blanding av kaos og ren underholdning.

Margrethe Alnes Norsk filmk
Margrethe Alnes er klar for utekino og kraftfull islandsk film.

Margrethe Alnes er leder i Sør-Varanger filmklubb . Hun deltar på TIFF for syttende gang.

1. Where man returns/Hvor man vender tilbake. Dette er årets åpningsfilm, og et must for oss som bor i Kirkenes! Regissert av Egil Håskjold Larsen, som jo er fra Kirkenes, og filmet i vår egen kommune. Sør-Varanger filmklubb hadde besøk av Egil i fjor, der han fortalte om og viste sin forrige film 69 minutter av 86 dager, til en fullsatt kinosal. Jeg er spent på hva han har fått til denne gangen. En film om forholdet mellom mennesket og naturen – jeg tror denne blir perfekt å se ute, og planlegger å kle godt på meg, ta med noe varmt å drikke og få med meg visningen på utekino torsdag ettermiddag.

2. Burning. Jeg har fått mer og mer sansen for sør-koreanske filmer og har derfor valgt meg ut denne. Når filmen i tillegg er basert på en novelle av Haruki Murakami, som jeg også har stor sans for, blir forventningene ekstra høye. Jeg har lest en del omtaler og har notert meg at noen kaller den et mesterverk; jeg håper den innfrir.

3. Kvinne på krigsstien. En islandsk ARTHAUS-film av regissøren bak Om hester og menn, om en kvinne som skyter på monstermaster med pil og bue, med snodige musikalinnslag. Dette MÅ da bare være bra! Jeg bruker å plukke ut de islandske filmene i programmet, og har ikke blitt skuffet over de jeg har sett de siste årene.

Petter Roren Norsk filmklub
«Forventningsbuen er spent til bristepunktet», sier Petter Røren om en av filmene har ser mest frem til.

Petter Røren er leder i Lyngdal filmklubb. Han deltar på festivalen for tiende gang.

Når jeg velger ut filmer jeg vil se på festivalen tenker jeg primært på de som jeg tror kan være aktuelle for klubben vår. Pussig nok, eller kanskje ikke, korresponderer det ofte med egen smak.

1. Kvinne på krigsstien. Vi viste Bendikt Erlingsson sin Om hester og menn med stort hell for fire år siden. Sprø, lakonisk humor, rørende og filmet i et vakkert landskap. Forventer at denne ligger i samme gate.

2. Shoplifters. Koreeda er en av mine favorittregissører. Hans filmunivers og filmspråk tiltaler meg. Det går sakte, men er ingenlunde noe gjespefest for det. Poetisk, småmorsomt og alvor i bunn kjennetegner hans filmer. Store forventninger til denne. Panegyriske anmeldelser gjør at forventningsbuen er spent til bristepunktet.

3.The Most Beauriful Couple. Har ikke sett noen filmer av denne tyske regissøren. Tre ting vekker min nysgjerrighet og får meg til velge denne. I omtalen nevnes Funny Games av Haneke. En av mine favorittfilmer. Dramathriller er sjanger jeg liker og for det tredje: filmen varer i 1 time og 38 minutter! Forbilledlig. Veldig mange filmer mister et øye på min terning på grunn av lengden.

Atle Hunnes Isaksen Norsk f
Atle Hunnes Isaksen deltar på TIFF for tjuende gang – på grunn av den uslåelige festivalstemningen.

Atle Hunnes Isaksen er kommunikasjons- og regnskapsansvarlig i Norsk filmklubbforbund. Han deltar på TIFF for tjuende gang.

1. Climax av Gaspar Noé. Det er alltid spennende å se hva Noé har funnet på. Etter den litt skuffende Love har jeg forventninger om at han kommer tilbake med et brak denne gangen.

2. The Life of an Agent. TIFF har et spennende sideprogram i år kalt Cold War, Moving Pictures og der har jeg valgt meg ut denne filmen for å se hvordan virkelige agenter jobbet med å spionere og rapportere på egne medborgere under den kalde krigen.

3. The Third Man. Å få se Orson Welles som Harry Lime på stort lerret i Verdensteatret blir en opplevelse. Den fantastiske rammen som Nordens eldste kino kan tilby en klassiker som denne blir en påminnelse om hvorfor jeg elsker film.

4. Jeg legger til en fjerde ting: TIFF er uslåelige på festivalstemning! De får med seg hele Tromsø på filmfest, og det gleder jeg meg til igjen å være en del av. Den er definitivt en av grunnene til at jeg reiser tilbake for tjuende gang.