Bergsem og landsmøte 2019

Velkommen til Bergen på filmklubbtreff og landsmøte 22-24.mars! Mer info

Filmklubbåret sparket i gang i Tromsø!

Tips og inspirasjon til et nytt filmklubbår var ingrediensene da filmklubber i hele landet møtte hverandre på Driv i Tromsø.

Hvert år inviterer filmklubbforbundet styremedlemmer i filmklubbene til seminar i Tromsø. Også i år gikk dette av stabelen samtidig som TIFF. Her er en liten oppsummering fra seminaret.

Styreleder Helene Aalborg ønsket velkommen før daglig leder Marte Stapnes presenterte noen nøkkeltall for 2018. Blant annet de mest viste filmene i norske filmklubber:

1) Den andre siden av håpet (2017) Kaurismäki
2) Den magiske juleesken (2016) Ley
3) Mannen mot strømmen (2018) Rasoulof

Filmsjef Chloé Faulkner presenterte nye filmer klubbene kan leie av NFK. Atle Hunnes Isaksen og Vivill Talsnes fra Bergen filmklubb.inviterte de fremmøtte til Bergsem og landsmøte 22–24.mars.

Verdenskysset Norsk filmklubbforbund
Kyrre Bjørkås ga en smakebit på konsertforedraget «Verdenskysset». Her illustrert ved den 18 sekunder lange kortfilmen «The kiss» fra 1896.

Fransk film og hvordan lykkes med et arrangement

Hvor man vender tilbake åpnet årets TIFF, og regissør Egil Håskjold Larsen presenterte filmen sammen med produsent Racha Helen Larsen. Filmen er tilgjengelig for filmklubbene, og regissør og produsent besøker gjerne visningen om det passer.

Institut Francais (IF) var også i år med for å presentere sitt digitale cinematek, IFCinema. Løsningen tilbys alle filmklubbene, og det er gratis å vise film gjennom denne strømmetjenesten. I år har IF fokus på Robert Bresson og Costa Gavras, så det er bare å sjekke ut filmene som er tilgjengelige. Det er også mulig å leie fysiske formater, men de må bestilles i god tid hos IF, ved kulturattaché Mariane Cosserat.

Petter Trønsdal er tidligere kinomaskinist og driver nå eget firma med teknisk avvikling av kulturarrangement som hovedoppgave. Han tok de fremmøtte gjennom hvilke forventninger teknikere har når filmer skal vises, og ga sine fire beste råd for å lykkes:

1)      Lag en kjøreplan
2)      Sett opp relevant kontaktinformasjon på baksiden av kjøreplanen
3)      Introduser alle for hverandre før arrangementet
4)      Samle alle, gå gjennom kjøreplanen sammen.

Inspirasjon til å gjøre noe mer ut av vårprogrammet enn å bare vise film ble gitt av Kyrre Bjørkås. Sammen med to musikere kan han besøke filmklubbene med Verdenskysset – filmkyssets historie. Han ga en underholdende smakebit på showet som består av film, animasjon og musikk. Til slutt fortalte Sveinung Wålengen om hvordan han jobber med programmeringen i Verdensteatret, Tromsøs vakre cinematek.