Barnefilmfestivalen 2019

Velkommen til en trivelig og sosial opplevelse for store og små! Mer info

Bergsem og landsmøte 2019

Velkommen til Bergen på filmklubbtreff og landsmøte 22-24.mars! Mer info

Lær filmfortelling med LEO!

LEO på Kunstnernes hus startet ungdomsfilmklubb i fjor høst. Nå utvider de aktiviteten og starter filmskole for aldersgruppen 13 til 15 år.

Hvordan kom dere på ideen med å starte filmkurs?

– Kurset er del av en større satsning på film og ungdom på Kunstnernes Hus som vi har kalt LEO etter de to løveskulpturene som vokter huset og som står for «frihet» og «kreativitet». Satsningen er kommet som følge av den flotte kinoen som ble bygget i 2016 og som har hatt et fast program for voksne i to år. Vi ønsket å gjøre en like ambisiøs satsning for ungdom. Vi har nå drevet LEO Filmklubb i et halvt år der vi ser film (for det meste ferske filmer), spiser pizza og snakker. Det praktiske kurset er et mer eksklusivt tilbud med plass til 10 ungdommer forteller Silja Espolin Johnson, leder for Leo filmklubb.

Kurset henter inspirasjon fra flere steder. Kanskje først og fremst fra et svensk prosjekt som heter Barnfilmskolan, som er utviklet av blant andre filmveteran Kalle Boman. Det inspirerende med dette prosjektet er hvordan det består av helt konkrete og enkle oppgaver som samtidig åpner opp for store spørsmål omkring for eksempel ansvaret det innebærer å filme andre og hvem som eier bildene. Kurset er utviklet av Victoria Pihl Lind og Silja Espolin Johnson.

Hva skal kurset inneholde, og hvem leder det?

– Vi har kalt det «kurs i personlig filmfortelling». Med det ønsker vi å understreke at vi ikke lærer bort en bestemt metode, men vil gi ungdommene ulike verktøy til å uttrykke seg gjennom film. Kurset består av fire helger som ledes av fire filmskapere som igjen har hver sin personlige inngang til film: Mariken Halle, Marte Vold, Shahrukh Kavousi og Marianne Ulrichsen. Det skal handle om blant annet foto, selvportrett, skuespilleren, fiksjon/ virkelighet, klipp og collage.

Hva ønsker dere å oppnå med kurset?

– En overordnet ambisjon er å inspirere ungdommene til å uttrykke seg kreativt, og til å føle at deres erfaringer og tanker betyr noe og kan bearbeides så de blir relevante for andre. Gjennom en rekke øvelser ønsker vi å legge grunnlaget for et lekent, utforskende og reflektert syn på det å lage og se film. Kurset krever ingen forkunnskaper, bare lyst og motivasjon til å holde av fire helger. Jeg kan garantere at det blir veldig gøy, avslutter Silja Espolin Johnson.

LEO filmskole mottar støtte fra Sparebankstiftelsen, Bergesenstiftelsen, Viken Filmsenter og Kulturrådet.

Er du i denne aldersgruppen, eller kjenner noen som er det, meld deg på eller spre ordet!

Mer info her:

Du kan også lese om Leo filmklubb i Periskop.