Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Årets filmklubb 2019: Hjørundfjord filmteater

Med påskestumfilm, filmvisning under verdens første bygdepride, og kassebilverksted for barna, stakk Hjørundfjord av med juryens gunst for Årets filmklubb 2019.

Prisen ble delt ut under filmklubbenes landsmøtehelg i Bergen, 23. mars. Styreleder Helene Aalborg sto for utdelingen.

Styrets begrunnelse for Årets filmklubb 2019

«Aldri før har vi mottatt mange nominasjoner til Årets filmklubb. Filmklubb-Norge blomstrer, og det er mange klubber som gjør kreative og velfungerende ting. Mange av dere fortjener stor heder.

Men bare én kan vinne.

Årets filmklubb har vist seg å være en solid, oppfinnsom og hardtarbeidende filmklubb. Dette er en klubb som virkelig legger vekt på opplevelsen av en visning, i alt fra lukta i lokalet, og bruk av levende musikk, til hvordan de selv har satt i stand lokalet sitt for å gi en fullgod kinoopplevelse på et sted hvor det ikke er en selvfølge.

Årets filmklubb har blitt en sentral kulturaktør i sitt nærmiljø. Antall medlemmer i klubben utgjør hele tretti prosent av folketallet hvor de holder til. Selv om vi tar høyde for at medlemmer kommer tilreisende fra steder i nærheten viser dette at årets filmklubb har klart å bygge et høyst tiltrengt og ønsket kulturtilbud.

Med påskestumfilm, filmvisning under verdens første bygdepride, og med kassebilverksted i forbindelse med visning av Flåklypa grand prix, har årets filmklubb vist at de går above and beyond i sitt arbeide med å skape gode opplevelser, og «inntrykk med avtrykk», som de selv kaller det.

Det er med stolthet og nær sagt selvfølgelighet at Norsk filmklubbforbund har æren av å gi prisen Årets filmklubb 2019 til Hjørundfjord filmteater.»

Popcornmaskin Hjørundfjord
Popcornmaskinen har blitt en viktig del av filmvisningene.

Hjørundfjord filmteater viser filmer i Sæbø, i Møre og Romsdal. Klubbben sier selv at Sæbø er inne i en positiv utvikling, med økende folketall og med tilstrømming av yngre folk og barnefamilier. Stedet har lenge hatt et miljø for sport og friluftsliv, men med filmklubbens aktive arbeid har den lille plassen også fått et yrende kulturliv, og sammen med andre aktører er filmklubben opptatt av å forme et helårssamfunn med kulturtilbud hele året, ikke bare sesong- og turistbaserte tilbud.

Tidligere i år viste Hjørundfjord stumfilmkonsert i Hjørundfjord kyrkje, hvor de viste The New Babylon akkompagnert av Operaens Sinfonietta fra Kristiansund.

Bygdepride Hjørundfjord
Fra visningen av «Pride» under verdens første bygdepride. Foto fra Hjørundfjord filmteaters facebookside.