Barnefilmfestivalen 2019

Velkommen til en trivelig og sosial opplevelse for store og små! Mer info

Bergsem og landsmøte 2019

Velkommen til Bergen på filmklubbtreff og landsmøte 22-24.mars! Mer info

Godt besøkt Svalbardfilm på solfest

I forbindelse med solfestuka i begynnelsen av mars viste Longyearbyen filmklubb Svalbardfilmer av Erling J. Nødtvedt. Visningen trakk 133 besøkende og Nødtvedts datter innledet og var med på Q&A etter filmen.

– Erling var prest på Svalbard på slutten av 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet. Han var tidlig ute med å få seg håndholdt videokamera, og vi inviterte hans datter Tone Nødtvedt til å vise disse filmene, forteller Didrik Paulsen, leder i Longyearbyen filmklubb.

– Dette er filmer som er nye for mange, og historier som har en tilknytning til Svalbard slår alltid an blant publikum. Vi fikk 133 besøkende på dette arrangementet. Tone innledet og fortalte under filmen og det endte opp i en lengre Q&A-runde. Filmene er mer et historisk dokument enn noe annet. Barn som leker i Adventdalen og mødre med barn i robåt, noe man ikke ser så ofte i dag. Tone selv synes det var moro at det kom så mange, og vi er godt fornøyd med arrangementet, sier Paulsen.

Tone Nødtvedt besøkte Svalbard filmklubb og viste filmer fra sin far, Erling J. Nødtvedt.
Tone Nødtvedt besøkte Longyearbyen filmklubb og viste filmer fra sin far, Erling J. Nødtvedt.

Vår, sommer og høst 1960 gjorde Nødtvedt 8mm-opptak  i Longyearbyen, Ny Ålesund og på besøk hos Hilmar Nøis på Fredheim. Han gjorde også opptak på tur med Nordsyssel til Magdalenefjorden, Virgohamn, de varme kildene i Bochfjorden, Kinnvika og Hornsund, blant annet.

Filmen fanger ikke bare naturen og landskapet slik det så ut i 1960, men også glimt fra familieliv og oppvekst. Dette gir filmen et nært og personlig preg, og gir publikum et unikt innblikk i deler av Svalbards historie. Nødtvedt var prest på Svalbard fra 1951 til 1960. Mellom 1951 og 1954 var han også lærer og skolestyrer på Huset. Nødtvedt var en ivrig hobbyfotograf, og tok flere tusen bilder, både svart/hvitt og lysbilder, i årene han bodde på Svalbard.

Erling J. Nødtvedt, hobbyfotografen.
Nødtvedt hadde blant annet kameraene Franka Solida, en Voigtländer og en Contaflex. I 1959 kjøpte han et Keystone Electric Eye KA-1C 8mm filmkamera.

Longyearbyen har også tidligere satset på Svalbard-film. I 2018 hadde de besøk av Knut Erik Jenssen og Birger Amundsen som viste filmene Svalbard i verden, Kald verden og Min verden.