Uforglemmelig stumfilmkonsert i Hjørundfjord

Fredag 15. mars gikk Hjørundfjord filmteaters hovedvisning for våren av stabelen i Hjørundfjord kyrkje. I samarbeid med menigheten viste de The New Babylon akkompagnert av Operaens Sinfonietta fra Kristiansund. At det ble en uforglemmelig opplevelse hersket det ingen tvil om blant publikum.

The new Babylon (1929) er en stumfilm skapt av Kozintsev og Trauberg. Filmen tar oss med tilbake til 1871 under det revolusjonære folkestyret, opprettet i Paris i protest mot den nasjonale regjeringen mot slutten av den franske-prøyssiske krig. Louise er ansatt i et stort varehus i Paris kalt «The New Babylon»,  og er involvert i Kommuneopprøret. Kjæresten hennes, Jean, er en ung mann fra landsbygda uten politiske interesser som må slåss som soldat for regjeringsstyrkene. De elsker hverandre, men havner på motsatt side i de politiske uenighetene, og kjærligheten deres har ingen plass i de politiske opptøyene. På slutten av filmen får Jean ordre om å grave en grav for Louise, som har blitt dømt til døden.

Sammen med den erfarne dirigenten Stian Svendsen fremførte Operaenes Sinfonietta fra Kristiansund originalmusikken til filmen, skrevet av russiske Dmitrij Sjostakovitsj (1906–1975).

Filmklubben uttaler: Vi er stolte og audmjuke over dette besøket, og dei leverte musikk i verdsklasse! Saman fekk vi til eit regionalt samarbeid med andre sida av fylket, der formidling av musikk, film og kunst var eit felles mål.
I tillegg ville vi ha eit samarbeid med lokale krefter. Gunnar Strøm frå Høgskulen i Volda hadde introduksjon om Sovjetfilmen på 20-talet og lagde ei historisk og filmatisk ramme for kvelden.

Og lokalet for kvelden var Hjørundfjord kyrkje, med samarbeid med både prest og sokneråd. Med sin fantastiske akustikk og stemningsfulle atmosfære viste det seg å vere ein flott plass for filmframsyning. Ikkje kvar dag ein har kino i kyrkja, men jammen om det fungerte! Til saman 110 i talet i publikum! Vår visjon er framleis: INNTRYKK MED AVTRYKK. Denne framsyninga var vonleg av den uforgløymelege sorten.