Ungdom lager filmklubb på Vega scene

Med pilotprosjektet Vega Ung lærer ungdommer fra 16 år og oppover alt de trenger å vite om filmkuratering – gjennom å drive filmklubb.

– Hva har dere sett siden sist?, spør Truls Foss, programsjef ved Vega scene, og medansvarlig for Vega Ung, et pilotprosjekt innen film og teater.

Samlet rundt bordet er 11 ungdommer fra ulike videregående skoler i byen. Noen av titlene de har sett siden sist er Mad Max: Beyond the Thunderdome, Moon, The Nice Guys, Leaving Neverland, Three Billboards outside Ebbing, Missouri, Thelma og First Reformed.

Ungdommene er samlet for filmdelen av Vega Ung, et kuratorprogram for unge fra 16 år og oppover. De møtes hver uke for å diskutere film, se film, lære om kuratering og ikke minst: for å få praktisk erfaring gjennom å drive sin egen filmklubb. De har allerede stiftet Vega Ung Filmforening (VUFF), og deres første arrangement skjer tirsdag 2. april, på Vega scene, med visning av Xavier Dolans oppvekstskildring Mommy (2014).

Vega ung filmforening_1
Filmkuratorprogrammet Vega ung er et sted unge kan diskutere film, og lære mer om hvordan formidle film til andre.

Bedre enn Netflix

– Jeg ble med i filmklubbprogrammet fordi det er gøy å møte flere filmnerder, andre ungdommer som er interessert i det samme, sier Johanna Hummelvoll Andersen.

– Også er det litt power å få velge hva som skal gå på kino, legger Jakob Skrede Langedal til.

– Jeg tenkte med en gang at jeg har lyst til å sette opp noen visninger for skolen min, og for andre skoler, for å inspirere flere til å se kule filmer, og ikke bare tull på Netflix. Som mange får inntrykk av at film er.

I arbeidet med å velge ut hvilke filmer de ønsker å vise har de raskt blitt kjent med de mer tornete sidene av filmklubbdrift: film er ikke alltid like lett å få tak i.

– Jeg er veldig glad i en film som heter Peppermint Candy, av Lee Chang-dong, og den hadde vi lyst til å vise, men den kunne vi ikke skaffe i kinoformat, forteller Claudia Glaos.

– Men den er veldig fin, den starter med slutten, og filmen går ut på å prøve å forstå hvorfor det ender som det gjør.

Vega ung filmforening_3
Den første visningen i VUFF blir Mommy (2014) av Xavier Dolan. Ungdommene står for filmprogrammering, promotering, innledning og alt annet som hører med til en filmklubbvisning.

Hvordan går dere frem for å overbevise andre om at det er best å se film i kinoformat?

– Det gir en helt annen atmosfære å se noe på stort lerret fremfor å se det på pc-skjermen hjemme, sier Thale Frobenius Stana. – Det vil vi formidle til de vi håper kommer på visningene våre.

– Vi satt på andre rad her på Vega og så Climax. Og det var en veldig annerledes opplevelse enn om vi skulle sett filmen hjemme, legger Eleonora Mincheva til.

– Jeg så Enter the Void hjemme, og det var ikke det samme. Om jeg hadde sett den på storskjerm hadde jeg helt sikkert opplevd den på en annen måte.

Hva håper dere lære av å være med på filmklubbprogrammet?

– Det har allerede vært bra så langt, sier Stana.

– Det er kult å være et sted hvor også de andre kjenner til film og er interessert i det du har å si. Dessuten liker jeg å høre hva andre mener om filmer, og hvilke favoritter de har. Jeg visste ikke om Peppermint Candy, for eksempel, som Claudia snakket om. Og nå har jeg veldig lyst til å se den.

Vega ung filmforening_4
Fra venstre: Eleonora Y. Mincheva, Jakob Skrede Langedal, Thale Frobenius Stana og Claudia Glaos fra Elvebakken videregående skole, og Johanna Hummelvoll Andersen fra Edvard Munch vgs.

Kuratorprogrammet er støttet av Sparebankstiftelsen, og utviklet i samarbeid mellom Vega scene og Norsk filmklubbforbund. Chloé Faulkner fra filmklubbforbundet er medansvarlig for programmet og veileder ungdommene.

– Vi ønsker å gi ungdommene en forståelse for hva filmformidling innebærer. De skal få mulighet til å se og diskutere film med hverandre, og være med på å påvirke hvordan filmene skal få møte sitt publikum, sier Faulkner.

– Og vi ønsker å gi dem mer kunnskap om film og filmkuratering. De vil få møte blant annet filmvitere, kritikere og kuratorer i en avslappet og lystbetont setting.

Les også om Leo ungdomsfilmklubb på Kunstneres hus som lager filmskole for de mellom 13 og 15.