Høydepunkter fra Bergsem

Hver vår møtes filmklubbene i Bergen for landsmøte, erfaringsdeling, film og sosialt samvær. Årets Bergsem besto av stjernespekket og skeiv film, vi fikk høre om hvordan det går med norske, britiske og svenske filmklubber, og det ble et engasjert landsmøte fullt av gode innspill og viktige spørsmål.

Te i termos og Sátántangó

Deborah Parker, chief executive i Cinema for all, det britiske filmklubbforbundet, delte noen suksesshistorier fra britiske filmklubber. Leigh Film Society holder til i en by ikke langt unna Manchester, med et sammensatt lokalmiljø der ikke alle er like velstående. Her oppfordres folk til å ta med egen snacks, matpakker og te på termos om de vil, slik at filmopplevelsen ikke skal bli for kostbar.

De har også arrangert Monthly Classic Cinema Club, filmdiskusjonsgrupper, lokale grupper for spirende manusforfattere og autismevennlige visninger, hvor de legger vekt på lys og lyd i lokalet, og skaper en trygg ramme hvor det er lov å komme som man er og få en god filmopplevelse.

Bergen filmklubb er vertskap for Bergsem, og sørget for middag på Hoggorm.

Parker fortalte også om Deptford cinema, som blant annet har hatt god effekt med Sci-fi Sundays en gang i måneden med film, foredrag, kortfilmer og quiz. De har også utgitt en bok, hvor medlemmer i filmklubben beskriver sine favorittscener fra filmer. Disse danner så grunnlaget for filmserien SCENES, hvor de setter opp noen utvalgte filmer. (Denne boka har vi skikkelig lyst til å se nærmere på, om vi så må reise til Deptford og kjøpe den.)

Deptford cinema holder til i et lite kjellerlokale som var lite tilgjengelig for folk dårlige til beins. Derfor har filmklubben satt sammen en pakke med utstyr slik at de kan reise rundt i lokalmiljøet og sette opp film for eldre, med sitt Intergenerational Travelling Cinema.

Oslo filmrullklubb
Klubbene presenterer seg: Oslo filmrullklubb viste bilder av sine aktiviteter i det siste. Klubben er lidenskapelig opptatt av film på rull, og frekventerer europeiske filmrulltreff.

Tomas Tengmark, distribusjonsansvarlig hos Sveriges Förenade Filmstudios, viste frem den svenske Filmlistan (hvor svenske filmklubber bestiller film), og snakket om hvordan filmklubber kan utmana publiken. Om medlemmene ønsker seg et kostymedrama, viser du dem Collette som medlemmene jevnt over gir en 3’er, eller setter du opp The Favourite, som får 2’ere og 5’ere? Viser du den 7,5 timer lange Sátántangó av Béla Tarr, eller går du for hans noe mer tilgjengelige The Turin Horse? (Eller går du like godt for Holiday, hvor publikumsresponsen hos en filmklubb i Sverige var at styret burde gå av).

Andrea Oppegaard Jakobsen presenterte Lillehammer filmklubb.

Filmklubbene, landsmøte og Årets filmklubb!

Tradisjon tro, alle de norske filmklubbene som var til stede presenterte seg og fortalte om hvordan det står til. For å nevne noen få: KinoKino i Sandnes fortalte om en overraskende publikumsøkning med mange nye yngre besøkende. I Cinema Neuf har de eksperimentert med filmer som fremkaller nostalgi hos publikum, som Jakten på nyresteinen, til gode besøkstall. Feministisk filmklubb satte internett i fyr og flamme med sin livekommentering under førjulsvisningen av Love Actually (noen startet til og med en egen reddittråd), og i Voss filmklubb er de på jakt etter komedier som er like morsomme som The Ladykillers (1955).

Årets landsmøte var fullt av engasjement, med de fleste filmklubbene oppe på talerstolen en eller flere ganger.

• Referat fra landsmøte ligger her.
  • Nytt handlingsprogram for 2019 ligger her. Vi kommer til å samle filmklubbene til en workshop om fremtidens handlingsprogram under filmklubbseminaret i Tromsø 2020.
  • Filmklubbforbundets vedtekter har også fått en oppdatering.

Årets filmklubb 2019 ble delt ut under lørdagens middag. Vinneren er Hjørundfjord filmklubb! Begrunnelsen kan du lese her.

Nye styremedlemmer
Kristine Abelsnes (t.v.), Øystein Egge og Vibeke Lia (vara) ble valgt inn i Norsk filmklubbforbunds styre.

Film

På programmet sto Vox Lux (2018) av Brady Corbet og Non-Fiction (Norsk tittel: Mellom linjene, 2018) av Olivier Assayas. I tillegg hadde Vivill Talsnes i Bergen filmklubb kuratert et program med skeive kortfilmer, hvor hun viste:

Skogen (2018) Magnus Mork
Ingen tittel (2018) Thee Yezen Al-Obaide, Mats Muri
She-pack (2018) Fanny Ovesen. Denne er enn så lenge tilgjengelig på NRK nett-tv.

Lenker til ting vi snakket om

• Må filmklubbene forholde seg til GDPR? Ja! Mal for personvernerklæring for klubbene ligger her inne. Et slik skjema må alle få når de blir medlemmer. (Og de eksisterende medlemmene bør også informeres, for å ha alt på det tørre.)
  • Lesestoff: Endre Eidsaa Larsen holdt innledning før Vox Lux, og anbefalte blant annet denne boka: Hollywood Babylon av Kenneth Anger.
  • Rune Nilssen i Tromsø filmklubb tipset om appen Adobe Spark, om du vil ha litt mer oomph i instagram-stories for filmklubben din. (Følg Tromsø filmklubb på Instagram for inspirasjon!)
  • Filmtema: vi minner om at filmkatalogen vår har temabolker. Her kan dere se filmutvalget sortert på tema som barnefilm, indie, skeiv film og world cinema. Savner dere noen tema? Send en epost til nfk (at) filmklubb.no.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sekretariatet i filmklubbforbundet. Ingrid Rommetveit (t.v.), Chloé Faulkner, Marte Stapnes og Atle Hunnes Isaksen.