Lovende fremtidsutsikter på Amandus

Amandusfestivalen gikk av stabelen i Lillehammer i april, med en rekke originale og interessante film laget av barn, unge og studenter. Om dette reflekterer den kommende filmproduksjonen i Norge og Skandinavia, har vi mye å se frem til.

Å sitte som jurymedlem på Amandus internasjonale studentfilmfestival var en morsom og lærerik opplevelse. Ikke bare ble jeg kjent med de fire andre i juryen (Kjersti Wøien Håland, Linda Steinhoff, Alex Henry Drage og Isabel Svendsen Berge), men jeg fikk også et innblikk i hva som rører seg av filmproduksjon blant unge amatører og studenter. Juryen jeg var en del av vurderte og kåret vinnere i tre programmer: Amandus JUNIOR, UNG og OPEN.

Atle Hunnes Isaksen (t.h.) fra Filmklubbforbundet rapporterer fra årets Amandusfestival. Her ved siden av Øystein Egge, daglig leder i Movies on War, og styremedlem i Filmklubbforbundet.

Hos de yngste i Amandus juniorprogrammet er det naturlig nok mest film som lek. I disse filmene ble jeg gjort obs på hvor mange fiskepinner som hvert år mister elgen sin til sild (!), julenissevold og konsekvensene av en skate-ulykke for en legomann.

Når jeg så disse filmene satt latteren løst, og Lego Skating Accident ble også vinneren i denne kategorien. I en annen film ble jeg skremt av å følge to jenter på skogstur om natta (Ingen tittel), og zombier og gjenferd var temaer som gikk igjen. Selv om det ikke manglet på fantasifulle historier tas det også tak i mer alvorlige og aktuelle tema som mobbing på sosiale medier (Ukjente) og skeiv kjærlighet (Liv og Erle).

Pretensiøs og meta film for unge filmelskere, hatere og kortfilmskapere
I Amandus ung heves naturlig nok lista, spesielt på manussiden. Vinnerfilmen, Spillkveld, er et underholdende kammerspill sentrert rundt et Scrabble-brett. Bidragene her preges også av unge som får jobbe med film på heltid på medielinjer og folkehøgskoler.

Leken i dette programmet dreier seg om film som form, blant annet med en film laget av 365 klipp fra et helt år (365), og metafilm bestående av sekvenser inspirert av filmhistorien (En pretensiøs og meta film for unge filmelskere, hatere og kortfilmskapere). Her kom også dokumentarfilm på banen med meningsfylte temaer som rusproblematikk (Usynleg) og hvordan det er å være renholder fra Eritrea på en videregående skole (Kokep). Disse filmene stod ikke tilbake for det som vises på nyheter og aktualitetsprogrammer på fjernsyn.

De internasjonale bidragene ble jeg kjent med i Amandus Open, nærmere bestemt danske og svenske filmer som konkurerte mot et fåtall norske. Her var de fleste filmene fiksjon, men med aktuelle tema vevd inn i historier og karakterer. Det ble filosofert over klimaproblematikk i Man Made, sosial nød i Responsibility og ensomhet i Echo. Kjærligheten vant i denne kategorien med filmen Skoldiscot hvor en gutt manner seg opp hele kvelden for å danse med gutten han elsker.

Etter å ha sett alle disse flotte filmene er jeg overbevist om at vi kan se frem mot både underholdende og tankevekkende filmer fra unge filmskapere fremover. Å se film sammen med filminteressert ungdom er også en entusiastisk og engasjerende opplevelse, og motiverer til at Amandus og Filmklubbforbundet fortsetter sitt samarbeid om å danne flere ungdomsfilmklubber rundt i landet.

Les mer om filmene på Amandusfestivalens hjemmesider.

(Bilde fra Skoldiscot av Christian Zetterberg)