fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Hvilke barnefilmer blir hos deg?

Hvilke barnefilmer blir hos deg?

Glemte barnefilmperler, slapstickkurs og animasjonsworkshop: hvordan barnefilmklubb kan være et sted å se film med hele kroppen. 

– Jeg har sett mye god barnefilm denne uka, og det er utrolig å se hundrevis av barn i uroalderen som sitter der helt musestille og konsentrert om filmer de aldri ville valgt å se, hadde det ikke vært for at Barnefilmfestivalen i Kristiansand har satt filmene på programmet, sier filmkritiker Einar Guldvog Staalesen.

Tidligere i måneden avholdt Filmklubbforbundet miniseminar om barnefilm under Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Der snakket vi blant annet om mulige aktiviteter i klubbene (mer om det litt lenger ned), og Einar Guldvog Staalesen tok for seg barnefilmer det er verdt å snakke om – filmene som blir hos deg.

– Jeg får vondt av barn som vokser opp med filmer som skal være laget for barn, men hvor filmene bare handler om teknikk og effekter og hvor historien aldri betyr noe, fortalte han.

Spesielt bekymringsfullt er det at virkeligheten forsvinner fra barnas filmopplevelser.

– Barn vokser opp uten å se filmer med levende mennesker. Det synes jeg det er vanskelig å forholde seg til. Voksne tror at det bare er animasjonsfilm- og serier som engasjerer. At barn ikke har tålmodighet til å se noe annet.

Han mener resultatet er at barna bare får servert animerte fantasifigurer hvor alle ansikt er kliss like.

Filmkritiker Einar Guldvog Staalsen mener dagens barnefilm undervurderer sitt publikum. Der kan barnefilmklubbene gjøre en innsats for å trekke frem glemte perler.
Filmkritiker Einar Guldvog Staalsen mener dagens barnefilm undervurderer sitt publikum. Der kan barnefilmklubbene gjøre en innsats for å trekke frem glemte perler.

De glemte filmperlene

Staalesens råd er å stole på at barna responderer på gode historier selv om de ikke er splitter nye. Her er noen av filmene som har blitt hos ham gjennom tiår som filmkritiker og publikum:

Svampe (1990, Norge) Martin Asphaug. Om niåringen Svampe Nilsen, og hans reise inn i fantasiverdenen Irrburr. Med blant andre Sverre Anker Ousdal, Brit Elisabeth Haagensli og Espen Skjønberg. Filmen er utgitt på dvd, og er også tilgjengelig via Filmrommet for skoler og bibliotek.

Gummi-Tarzan (1981, Danmark) Søren Kragh-Jacobsen. Filmatisering av Ole Lund Kierkegaards bok-klassiker. Filmen ligger på den danske streamingtjenesten Dansk Filmskat (for privatpersoner).

Busters verden (1984, Danmark) Bille August. Om den fantasifulle Buster, sønn av en magiker og barnebarn av en kanonkonge. Sangen om Buster er en klassiker for de som vokste opp med filmen.

Fimpen (1974, Sverige) Bo Widerberg. Om en åtte år gammel gutt som er så god i fotball at han havner på det svenske landslaget. Flere av rollene spilles av ekte fotballstjerner fra 70-tallet, og noen av scenene ble spilt inn foran fullsatte stadioner, rett før ordentlige landslagskamper skulle gå i gang.  Filmen ligger på strømmetjenesten Triart (for privatpersoner).

Hugo og Josefin (1967, Sverige) Kjell Grede. Basert på barneboken med samme navn av Maria Gripe, om ensomme Josefin som bor på en prestegård på landet, men så blir hun kjent med Hugo. Staalesen trekker frem dette som en film som behandler tro og religion på en særlig fin måte. Da han var med og viste filmen i filmklubb hadde de tegnekonkurranse for barna etterpå, som ga en god inngang til å reflektere rundt tematikken, og noen veldig gode tegninger.

Se film med hele kroppen

På miniseminaret snakket vi også om ulike opplegg barnefilmklubbene kan tilby. Her er det mulig å søke støtte fra Filmklubbforbundet.

Animasjonskurs

Animatør Jan Rune Blom viste frem hvordan barn kan lage sine egne animasjonsfilmer. Dette kan enten gjøres ved å hyre inn noen (som for eksempel Blom), eller ved å bruke mobiler og nettbrett og organisere det selv. Fordelen med dette er at barna kan fortsette selv hjemme, om de vil.

Det finnes en rekke apper hvor du kan lage animasjonsfilm. Blom sier at det er bedre å bruke litt penger på en app enn å gå for gratisversjonen, for den blir fort mangelfull. Han tipser også om at det kan lønne seg å lage filmer med 12 bilder i sekundet. Med 8 bilder i sekunder blir det fort hakkete, og med 24 bilder i sekundet blir det dobbelt så mye jobb.

Animasjonsworkshop Jan Rune Blom
Ikke vis barna animasjonseksempler før de begynner, sier Blom. For da vil de bare lage den samme filmen alle sammen, og du får fem filmer med to tomater over en vei.

Når Blom holder kurs, bruker han speilreflekskamera koblet til datamaskinen, og programmet Dragonframe, som er det som brukes av profesjonelle animatører. For å få til en god animasjon er det viktig å ha et stødig oppsett så kamera ikke flytter på seg. For den som vil lage kurs selv, anbefaler Blom å gjøre litt hjemme-sløyd og snekre sammen et stativ så mobilen eller nettbrettet står superstødig (særlig fordi barna må ta på skjermen for å ta bilde.)

Blom har lang erfaring innen animasjonsbransjen, han har blant annet jobbet med Jul i Flåklypa, Herfra til Flåklypa og Pitbullterje. Han har i flere år holdt animasjonsworkshop for Den kulturelle skolesekken og Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Her ligger noen eksempler på animasjoner de har laget.

Slapstickkurs

Hvordan kan barn få kjenne filmhistorien på kroppen? Bjørn Kolstø underviser ved NSKI Høyskole (Norsk skuespillerinstitutt), og har laget et slapstickkurs for barn.

Først ser alle en stumfilm, for eksempel The Bank (1915) med Charlie Chaplin. Så samles barna på et rom hvor de får velge seg ulike roller og skal spille ut en scene. Kolstø instruerer dem i spillestil, og til slutt setter de på musikk og får utdelt kostymer, og spiller ut scenen for foreldrene.

Kurset tar cirka 2 timer inkludert filmvisningen, og passer for barn og unge mellom 7 og 16 år (i mer konsentrerte aldersgrupper, så 7–10 år, 10–13 og 13–16, for eksempel). Det bør være et sted mellom 6 og 12 deltagere i gruppa for at det skal fungere optimalt.

Har du lyst på slapstickkurs eller animasjonsworkshop i din barnefilmklubb? Ta kontakt med nfk (at) filmklubb.no, så kan vi bidra med økonomisk støtte og/eller kontakt med kursholdere.