Regissør + komponist = sant i siste Z

Hvilken filmmusikk er norske komponister inspirert av? Og hvorfor har vi bilde av den musikkløse The Birds på forsiden av et nummer om filmmusikk?

Z nr. 2-19 handler om samarbeidene mellom regissør og komponist. – Om disse tekstene bare kan skape litt mer bevissthet rundt filmmusikk som kunstform, og litt mindre frykt for å nevne musikken i omtaler og dagligdagse filmsamtaler, er målet nådd, sier temaredaktør Thor Joachim Haga.

Her er det tekster om ikoniske samarbeid som mellom Hitchcock og Herrmann, og mindre omtalte parhester som Arne Skouen og Gunnar Sønstevold.

Vi har også spurt norske komponister om hvilken filmmusikk de er inspirert av. Les svarene fra Rebekka Karijord, Gisle Martens Meyer, Christine Hals, Kjetil Bjerkestrand og mange flere.

Hele innholdet:

Nanette Nielsen: Alfred Hitchcock og Bernard Herrmann: To spenningsmestere
Peter Larsen: Å se og høre landskaper: Ry Cooder møter Wim Wenders
Tore Helseth: «En øredøvende pause» – om komponist/regissør-samarbeidet mellom Gunnar Sønstevold og Arne Skouen
Thor Joachim Haga: John Williams og Robert Altman: En liten klype modernisme
Thor Joachim Haga: 15 undervurderte par
Z-enquete: Filmkomponistenes favorittpar: med svar fra Rebekka Karijord, Henrik Skram,Knut Avenstroup Haugen, Johannes Ringen, Gaute Storaas, Kristin Øhrn Dyrdal, Eirik Myhr, Ginge Anvik, Trond Bjerknes, Ragnar Bjerkreim, Gisle Martens Meyer, Christine Hals, Geir Bøhren og Bent Åserud, Kjetil Bjerkestrand og Ola Kvernberg.
Z-enquete: Filmkritikernes favorittpar: med svar fra Aksel Kielland, Pernille Middelthon, Lars Ole Kristiansen, Birger Vestmo, Einar Aarvig, Aleksander Huser og Britt Sørensen.

Les mer, og bestill bladet på Znett.com.

Her forteller temaredaktør Haga om nummeret: