Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Nye ungdomsfilmer fra dagens Europa

Intoleranse, kjønnsidentitet og søskenkjærlighet: her er et knippe europeiske ungdomsfilmer som er gratis for klubbene å vise.

I samarbeid med NFI distribuerer Norsk filmklubbforbund en rekke nye kvalitetsfilmer for ungdommer fra 11 år. Disse er gratis for filmklubbene å vise:

Just Charlie er historien om en 12 år gammel britisk fotballstjerne som bærer på en hemmelighet: Han er egentlig en jente, innestengt i en gutts kropp. Charlie vakler mellom å enten leve opp til sin fars forventninger eller få leve som seg selv, fullt ut. Filmen, som egner for ungdommer fra 11 år, har vunnet en rekke filmpriser, blant annet publikumsprisen på Edinburgh Film Festival. Hovedrolleinnehaver Harry Gilbyer (16) ble nominert til prisen for beste nykommer på The British Film Awards.

Den svenske filmen Krig, av den Guldbagge-vinnende regissøren Goran Kapetanovic er en stilfull fortelling om hvordan uskyldig lek kan bli til blodig alvor. Omar og Mira er ledere for hver sin gjeng og bestemmer over hvert sitt område. De to gjengene deler bruken av den lokale skatehallen, og konflikten holdes i balanse på grunn av fastsatte regler de alle forholder seg til og respekterer.

Men så flytter Malte inn i naboblokka. Malte er ekspert på historiske slag og spillteori, og han blir snart Miras strategiske konsulent. Krigen er et faktum. Men hvor langt er barna villige til å gå for å vinne krigen? Og er det egentlig krig de vil ha?

Den tyske My Brother Simple er en feelgood road movie om som vant prisen for beste ungdomsfilm på barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2018. Bens bror Barnabas er 22 år, men har han en mental alder på kun 3 år, og går derfor under kallenavnet Simple. Brødrene har vært bestevenner så lenge de kan huske. Når deres mor plutselig dør må Simple flytte til et hjem for psykisk utviklingshemmede, til Bens store fortvilelse. Brødrene setter ut på en ellevill reise for å finne faren deres, som de ikke har sett de siste 15 årene.

Filmene har blitt vist i en rekke prestisjefulle europeiske filmfestivaler, som Generation-programmet i Berlin og Cinékid i Amsterdam, og er spesielt plukket ut for distribusjon i festivaler og filmklubber i Norge.

Filmklubbforbundet tilbyr en rekke gode europeiske barnefilmer gratis med norsk tekst: Les om fjorårets titler her.

Markedsføringsmateriale for filmene er også gjort tilgjengelig via NFI, og kan lastes ned her.

Lyst til å lage et spesialarrangement for barne- eller ungdomsfilmklubben din? Husk at du kan søke støtte fra Norsk filmklubbforbund til for eksempel oppstart av filmklubb, innkjøp av utstyr, eller filmformidlingstiltak som animasjonsverksteder, stumfilmkonserter eller regissørbesøk. Les mer her.