Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Å nørde med andre filminteresserte

Vega Ung filmforening (VUFF) i Oslo har startet et nytt halvår hvor unge med filminteresse kan samles for å dyrke kjærligheten til filmen og dykke inn i filmhistorien. Håpet er å samle unge som vil nørde om film sammen flere steder i landet.

Elevene ved Elvebakken videregående skole er veldig begeistret for tilbudet de har vegg i vegg på Vega scene.

– Da de kom på Elvebakken og sa «vi har en filmklubb rett ved siden av her» var jeg allerede solgt. Det er sykt gøy å snakke med andre som er like interessert i film som meg, sier Jonathan Kleven.

Vega Ung Filmforening er et samarbeidsprosjekt mellom Vega scene og Norsk filmklubbforbund, og drives med støtte fra Sparebankstiftelsen. Målet er blant annet å finne en form som kan brukes til å etablere flere ungdomsfilmklubber i Norge. Bergen har et lignende tilbud med Hordaland Ung Filmforening (HUFF) der Cinemateket USF står for organiseringen.

Helene Urstad, også elev ved Elvebakken VGS, er midt i målgruppen for satsningen, og hennes motivasjon for å være med i VUFF er treffende:

– Jeg er veldig interessert i film, og hele familien min er det, men ingen av venninnene mine er så glad i film. De foretrekker lavbudsjettsfilmer på Netflix. Jeg er mer en arthouseperson, så da er det fint med folk jeg har masse til felles med. Og så er jeg interessert i å lære mer.

Hitchcock, foredrag og kuratorens vanskelige valg

VUFF startet høstsemesteret med foredrag om actionfilm av Thor Joachim Haga og visning av Speed (de Bont, 1994). Utover sesongen vil ungdommene diskutere filmer og få erfaring med å drive egen filmklubb. De vil også få faglig påfyll i form av foredrag om skrekkfilm og oppvekstskildringer, og de skal se masse film, både på interne halloween- og julefilmvisninger, og under Film fra sør-festivalen. Det aller første de må gjøre, er å avgjøre hvilken film de skal vise på sin første visning, som etter planen går av stabelen 10. oktober.

På spørsmål om hvilken film de helst ville satt opp, føler de allerede på en filmkurators største frustrasjon: det er for mange gode alternativer.

Adaptation kanskje, av Charlie Kaufman og Spike Jonze, sier Adam Aass.

– Hvis jeg måtte velge én hadde det vært The Grand Budapest Hotel av Wes Anderson. Den er på min topp fem. Om ikke topp tre, ivrer Erik Fitzinger

– Jeg føler jeg svikter de andre filmene ved å velge én. Kanskje Roma av Alfonso Cuarón, foreslår Helene Urstad

– Jeg ville kanskje vist Blade Runner, sier Jonathan Kleven
– Hvilken som helst av dem, egentlig. Men jeg så den nye på kino, og nå tør jeg ikke se den igjen. Jeg har ikke lyst til å ødelegge det. Den var så bra.