Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Egon, pølser og hornmusikk i Grimstad

Grimstad filmklubb satte besøksrekord da de feiret at det er 50 år siden den første norske Olsenbandenfilmen rullet over kinolerretet. Jubileet strakte seg over to dager, med film, pølser og hornmusikk.

Grimstad filmklubb har hatt mange forskjellige typer arrangementer de siste årene, men de prøvde noe helt nytt da de skulle markere 50 årsjubileum for den første norske Olsenbanden-filmen.

– For en tid tilbake ble vi kontaktet av Jon Selås, som er i ferd med å ferdigstille den store boken om den norske Olsenbanden. Han ville gjerne fortelle folk om boken og samtidig vise en av filmene. Ettersom han er fra Grimstad og bor i byen ville han gjerne gjøre dette sammen med Grimstad filmklubb, noe vi syntes var veldig hyggelig, sier Martin Haugen fra Grimstad filmklubb.

Korps
Grimstad musikkorps satte stemningen for Olsenbanden-jubileet.

Nyrestaurerte filmer

Filmklubben bestemte seg for å utvide feiringen til to dager og vise enda en av filmene, nå som de alle er restaurerte. Filmklubben plukket ut Olsenbanden tar gull til en familievisning lørdag ettermiddag. Jon Selås valgte Olsenbanden for full musikk til den store festkvelden torsdagen i forveien.

– Her var det hans idé å få et korps til å spille musikken fra filmene, og vi kontaktet Grimstad musikkorps, som stilte opp og satte stemningen i Grimstads storstue, kinosalen Catilina, forteller Haugen.

Presseveteranene i Agder, deriblant Einar Guldvog Staalesen, var også med på arrangementet, og etter forslag fra dem ble det servert pølser til alle som kom. Både pølser, hornmusikk og Selås’ interessante foredrag så ut til å falle i smak hos publikum. I overkant av 60 personer møtte opp for å se Olsenbanden for full musikk, noe som gjorde dette til en av klubbens best besøkte visninger noen gang. At filmene appellerer til publikum i alle aldre ble tydelig med besøkende fra omkring 12 til 70 år.

– På familievisningen lørdag møtte mellom 20 og 30 voksne og barn opp for å se Olsenbanden tar gull, og alt i alt var det en suksess for oss å vise filmene på denne måten. Vi trakk mange vi ellers ikke ser på våre visninger, og fikk flere nye medlemmer i klubben. Ikke minst var det gøy å spre glede ved å vise disse folkekjære filmene på kino. Det ble rett og slett en helmaks opplevelse, konstaterer Haugen.

Alle Olsenbanden-filmene er tilgjengelige på DCP for visninger i filmklubb