Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Zombier, cyberpunk og cli-fi – her er ekspertene!

Tre anerkjente eksperter kommer til filmseminar på Vega scene 12.–13. oktober for å snakke om filmens kraft med endetidens fortegn.

stacey på twitter

Stacey Abbott er reader ved film og TV-studier ved Universitetet i Rohampton London, med fordypning i gotisk og horror-film og -tv. Hun har en spesiell interesse for vampyrer og zombier, og hennes forskning om Supernatural og Buffy – the Vampire Slayer har blitt pensum ved en rekke studier for filmvitenskap. Hun har også skrevet om romantiske komedier, og ønsker å forske mer på musikaler.

Julia Leyda image

Julia Leyda er førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU i Trondheim. Hun forsker på kjønnsstudier, klimafilm (Cli-fi) og har skrevet tekster om dette i en rekke publikasjoner og tidsskrifter. Hun er dessuten fascinert av japansk Kawaii-estetikk, eller søthetskultur, og har ledet egne seminarer om emnet. Fenomenet omfatter klær, underholdning og utseende, og Hello Kitty er det mest kjente eksempelet for oss her hjemme.

director photo Jasper Sharp

Jasper Sharp er forfatter, filmkurator, tidligere leder for Zipangu Film Fest, og en av redaktørene for nettstedet Midnight Eye. Sammen med Tom Mes har han skrevet boka The Midnight Eye Guide to Japanese Cinema, og Behind the Pink Curtain som var månedens bok i Sight and Sound da den kom ut i 2008. Sharp har også vært kurator for serier og retrospektiver ved BFI, det tyske filmmuseet i Frankfurt og Montreal’s Fantasia Film Festival.

Om filmene

seminar film

First Reformed (Paul Schrader, USA 2017)

Toller (Ethan Hawke) er prest i en liten by nord i delstaten New York. Et ungt par i menigheten oppsøker ham for hjelp. Hun er gravid, men han ser med skrekk på klimakatastrofen, og mener de umulig kan bringe et barn inn i verden. Toller må vekke til live alt han har av empati, tro og overtalelseskraft for å overbevise mannen om at det fortsatt er håp for verden. Men jo mer Toller tenker på verdens problemer, jo større blir hans egen tvil. Hva skal en prest gjøre når verden står i krise? First Reformed er en visuelt slående og kraftfull film skrevet og regissert av Paul Schrader, mannen bak Taxi Driver.

The Girl with All the Gifts (Colm McCarthy, England 2016)

På en strengt bevoktet base blir en gruppe barn studert for å finne kuren til et virus som gjør folk til blodtørstige zombier, også kalt hungries. Barma er andregenerasjonszombier: delvis hungries, delvis mennesker. Melanie er en av de skarpeste jentene i klassen, hun er intelligent og glad i læreren sin. Når basen blir angrepet av hungries, slipper hun fri. Er hun menneskehetens redning, eller en blodtørstig zombie som nå kan bevege seg fritt?

Ghost in the Shell 2: Innocence (Mamoru Oshii, Japan 2004)

Ghost in the Shell 2: Innocence er en frittstående oppfølger til den første Ghost in the Shell-filmen. I Innocence følger vi de futuristiske etterforskerne Batou og Togusa. Året er 2032, og de har fått i oppdrag å arrestere en rekke gynoids, androider som ligner mennesker og som er laget for å være en slag levende sexdukke. Men noe har gått galt, for nå har androidene begynt å drepe folk. Kombinasjonen av samfunnets sammenbrudd med fremtidsteknologi er særlig vellykket i japansk cyberpunk. Ghost in the Shell 2: Innocence fikk aldri vanlig kinodistribusjon i Norge, men dette er en av de beste animefilmene som finnes. Se den på stort lerret!

Kvinne på krigsstien (Benedikt Erlingsson, Island 2018)

Halla er tilsynelatende en ydmyk kordirigent, men bak fasaden er hun en militant miljøaktivist. Egenhendig iverksetter hun spektakulære aksjoner for å få bukt med monstermastene en gang for alle – Halla er beredt på å risikere alt for å beskytte de islandske viddene.

Meld deg på, og se fullt program!