Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Gratis dokumentarer for filmklubbene

Hvordan kan gode, europeiske filmer få et nytt publikum? KineDok tilbyr filmer som filmklubbene kan sette opp på nye og uventede steder.

Bergen filmfestival har inngått samarbeid med KineDok, som jobber for å vise europeisk kvalitetfilm der den vanligvis ikke vises. Norge er også representert, med filmene Brødre og Exit.

Nå kan filmklubbene også vise disse filmene, gratis. Disse visningene er ikke ment å finne sted i kinosaler, men uortodokse steder eller lokaler som vanligvis ikke ville vist dem, da målet er å nå ut til nye grupper. Ingen arena er for liten eller stor – det kan være i stuer, hager, fengsler, sykehjem, kafeer, barer, parker, samfunnshus, museer eller som del av en mini-festival.

Følgende titler kan vises. Filmene er tilgjengelige frem til februar 2020, men klubbene oppfordres til å vise dem i løpet av 2019, om mulig.

CZECH REPUBLIC
When the War ComesJan Gebert. Peter lever et tilsynelatende normalt liv som student med kjæreste og et godt forhold til foreldrene sine. Men han er også leder for en paramilitær gruppe som forfekter idealer vi trodde lå på historiens skraphaug.

King SkateŠimon Šafránek. En gruppe middelaldrende menn ser tilbake til den gråeste kommunisttiden  på 70- og 80-tallet hvor de oppdaget skateboard, og fikk et lyspunkt fylt med adrenalin, brukne bein og evigvarende vennskap.

SLOVAKIA
The Last Selfportrait – Marek Kuboš. En metadokumentar hvor Marek Kuboš gjør den samme øvelsen han gjorde som student, nemlig å lage et selvportrett. Med seg på laget har han Slovakias ledende dokumentarfilmskapere.

The Lust for Power (Mečiar)Tereza Nvotová. En studie av autoritære ledere med utgangspunkt i tsjekkiske Vladimir Meciar. Hvordan får de komme til makten, og hvorfor dukker de fremdeles opp som paddehatter over hele verden?

CROATIA
Josipa, I Love You – Jadranka Cicvarić Šiftar. En film om å komme over seksuelt misbruk som barn, men også en kjærlighetshistorie der dokumentaristen forelsker seg i objektet sitt.

Days of Madness – Damian Nenadić. Historien om to mentalt syke som tar styringen over egen diagnose, og ikke minst den store mengden piller legene har foreskrevet dem i løpet av sykdomsperioden.

HUNGARY
A Woman Captured – Bernadett Tuza-Ritter. En kvinne har blitt holdt som slave av en familie i 10 år. Filmskaperens nærvær gir henne mot til å endelig bryte ut av livssituasjonen sin.

The Next Guardian – Arun Bhattarai / Dorottya Zurbó. Portrett av en Bhutansk familie hvor forventninger og drømmer står i konflikt mellom generasjonene.

ROMANIA
Tarzan’s Testicles – Alexandru Solomon. Ved et falleferdig forskningssenter opprettet for å prøve å krysse aper og mennesker, lever de to artene fremdeles side om side i en sameksistens preget av medisinske eksperimenter og gjensidig avhengighet.

Infinite Football – Corneliu Porumboiu. En tidligere fotballstjerne i en liten rumensk by drømmer om å revolusjonere reglene til verdens største sport.

BULGARIA
Every Wall is A Door – Elitza Gueorgueiva. Dette er en kompilasjonsfilm med utgangspunkt i drømmer og håp rundt Berlinmurens fall i 1989.

Kalin and the Jail Team – Petko Gyulchev. Kalin setter sammen et fotballag med innsatte for å få dem på andre tanker enn å vende tilbake til kriminalitet.

NORWAY
Exit – Karen Winther. en film om ekstremisme, og om hvorfor man velger å forlate den.

Brothers – Aslaug Holm. Regissøren Aslaug Holm filmer sine to sønner gjennom en periode på ti år.

FIlmene er tilgjengelige både som h.264-videofiler fra en FTP-server og Vimeo. Det er også screenere tilgjengelig for de som ønsker å forhåndsvurdere dem. For booking av filmer, ta kontakt med kristian (at) biff.no og jesper (at) biff.no.