Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Filmklubb er introduksjon!

En av de viktigste forskjellene på filmklubb og kino er introduksjonen. Her kommer noen gode tips til introduksjon til film for publikum i alle aldre.

Det er visning i filmklubben igjen. Du har funnet setet, tatt av jakka og slått av mobilen. Så dukker en fra styret opp foran lerretet for å holde innledning. Hva kommer hun eller han til å fortelle om filmen som jeg ikke visste fra før?

En innledning før filmen er med på å sette stemningen for visningen, og kan også bidra til at publikum får mer ut av opplevelsen. En innledning er også en invitasjon til å snakke om filmen etter visningen, og glemmer man eller utelater innledningen, kan det gi en dårligere filmklubbopplevelse. Filmklubb er å se film sammen!

Filmklubb, ikke kinoforestilling

I filmklubbene er det i stor grad medlemmer i styret som står for innledningene, og det kan være en god ide å fordele filmene blant styremedlemmene. Petter Røren i Lyngdal filmklubb mener det bare er positivt å fordele jobben som innleder.

– Det er fint for publikum å høre ulike stemmer med «ulike» stiler, og det er en bra måte for styremedlemmer å vise seg frem for medlemmene på.

En innledning må heller ikke være for lang, og ikke røpe handling i nevneverdig grad, mener han.

– Å sette filmen i et filmhistorisk perspektiv, å fortelle om regissøren og, hvis mulig, avslutte med noe trivia er alltid populært. Man skal heller Ikke være redd for å være personlig når man holder innledning. Og det er veldig viktig med introduksjon! Det er filmklubb, ikke kinoforestilling.

En som besøkte Lyngdal filmklubb for første gang, svarte dette da Petter Røren spurte om det var bra: «Filmen? Nja, ikke så gal den, men introduksjonen derimot!»

Hva sier du til barna?

En innledning er like viktig, om ikke viktigere, i en barnefilmklubb. Barn har kanskje mer enn voksne kommet mest for å se filmen, og er utålmodig for at den skal begynne, og da må innledningen være poengtert og inneholde bare det den skal. Man må imidlertid tåle at det alltid er noen som vil putte fingrene i ørene, men en fengende introduksjon og en oppfordring til å se etter spesielle detaljer i filmen sammen med gøyale og spennende filmfakta, kan være utslagsgivende for responsen.

Å fortelle at det blir en lykkelig slutt er viktig, spesielt for yngre barn. Da er de tryggere om det skjer noe skummelt underveis. Filmer lever også videre i fantasien vår etter at den er ferdig, så da er det fint å ha hatt en god opplevelse.

Tipsene om innledning til barnefilmklubb er inspirert av en artikkel i Pråsen 3-19, medlemsbladet til DaBuf, Landsforeningen Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber. Les flere utgaver av Pråsen her.