Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Da biene vekket Vesterålen

Dramatisk poetisk var en av reaksjonene fra publikum da Vesterålen filmklubb viste dokumentarfilmen Honeyland i forbindelse med sitt årsmøte 23. januar. Filmklubben var fornøyd med 52 besøkende, men mener filmen bør vises flere steder i landet.

– Filmen gjorde stort inntrykk, og publikum trengte tid til å la den synke inn, forteller Alexia Nys i Vesterålen filmklubb. Hun håper flere filmklubber vil sette opp filmen.

Honeyland følger den makedonske honningsankeren Haditze og hennes sengeliggende mor, og deres kamp mot en nomadisk familie som flytter inn og truer med å ødelegge den naturlige balansen i økosystemet som omgir dem. Filmskaperne har skapt en sår og svært vakker film om hvor skjørt forholdet vårt til naturen er. Nærmest fullstendig isolert fra omverdenen bor Haditze sammen og moren i en forlatt landsby.

Regissørduoen Tamara Kotevska (f. 1993) og Ljubomir Stefanov (f. 1975) fulgte dem gjennom en treårsperiode, og har klart å forme en enestående kompleks historie ut fra råmaterialet som på overflaten framstår utrolig enkel fortelling – med enorm klangbunn.

Filmen vant pris for beste dokumentar på Sundance-festivalen i 2019, og er universelt hyllet av kritikere. FIlmen er nominert til Oscar for Beste dokumentar, og Beste utenlandske film.

(Omtale av filmen: Oslo Pix)

vesterålen publikum
Honeyland var godt besøkt da den ble vist i Vesterålen filmklubb i går.