Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Et filmklubbseminar å prate om

«Et av de bedre seminarene på mange år», uttalte en av de mer durkdrevne filmklubberne etter årets filmklubbseminar i Tromsø. Her er det vi snakket om, for både de som var til stede, og de som skulle ønske de var der.

Under landsmøtet i Bergen i 2019 ønsket filmklubbene å få sjansen til å diskutere mer i detalj hva forbundet skal holde på med. Dermed var mesteparten av seminaret under TIFF satt av til å diskutere, utveksle erfaringer og finne ut hvordan framtidens filmklubb skal se ut.
Diskusjonen vil brukes til å lage en ny handlingsplan som klubbene stemmer over på landsmøtet i Bergen 2020 (meld deg på og bestill reise nå!). Forslaget kommer ut på høring om ikke lenge.

Forbundet informerte også om stort og smått:

1) Økt reisestøtte

Reisestøtten har stått på stedet hvil i flere år, så nå øker vi summene. Reisestøtten til filmklubbseminaret i Tromsø blir fra og med januar 2020 satt til 4000 kroner.
Reisestøtte til filmklubbdagene Bergsem, i Bergen i mars blir 3000 kroner, og for filmklubbseminaret i Oslo er støtten også 3000 kr.
Om støtten: Det gis reisestøtte for 2 styremedlemmer fra hver filmklubb. Beløpet dekker opphold for 2 netter, billigste reisevei, og forutsetter registrert oppmøte på seminaret/landsmøtet. Reisestøtten utbetales etterskuddsvis mot kvitteringer, og dekker ikke akkreditering til TIFF, for eksempel.

2) Smakebit på filmklubbåret 2019

Den fulle oversikten kommer i årsmeldingen som legges frem på landsmøtet i Bergen. Men vi kan allerede nå avsløre de 9 mest viste filmene i klubbene i 2019:

Shoplifters (2018) Hirokazu Koreeda
Kvinne på krigsstien (2019) Erlingsson
First Reformed (2017) Paul Schrader
Birds of Passage (2018) Gallego, Guerra
Cold War (2018) Pawel Pawlikowski
Kortfilmkveld (ulike kortfilmer, men vi vil vise hvor populære kortfilmkvelder er i klubbene)
Alien (1979) Ridley Scott
Gremlins (1984) Joe Dante
Sommerfugler (2018) Tolga Karacelik

3) Nytt om film

– Vi kan nå tilby Charlie Chaplin-filmen Byens lys (City Lights, 1931) på DCP
– Om klubbene ønsker å vise UiP-film (som The Lighthouse) eller Netflix-filmer som får kinodistribusjon i Norge, anbefaler vi å samarbeide med filmsjefen for å få det til.
– Vi har nå 39 Bergman-titler i katalogen på DCP og bluray. Disse visningene må godkjennes av Svenska filminstitutet og Swedish film.
– Filmbank øker prisen, fra £83 til £100. For full oversikt over priser hos de ulike rettighetshaverne, anbefaler vi styremedlemmer i filmklubb å be om tilgang til dette dokumentet.

Vi tipser om Non-stop sin katalog over moderne klassikere. Katalogen finner du her.

4) Festivalsjef og filmklubbdagene

Under seminaret fikk vi også besøk av den nye festivalsjefen på TIFF, Lisa Hoen, som presenterte seg og fortalte om sin bakgrunn som filmformidler og sin tid i Tromsø filmklubb. Hun fortalte blant annet at hun er opptatt av at TIFF skal være en festival som er tilgjengelig for alle og at hun ser frem mot et fortsatt godt samarbeid med filmklubbene.

Til slutt presenterte vi programmet for filmklubbdagene Bergsem, 20.-22. mars. I tillegg til sosialt samvær, erfaringsutveksling mellom klubbene, prisutdeling, quiz og pizza, blir det følgende filmvisninger:

Zombi child (2019) Bertrand Bonello
Filmen er inspirert av den angivelig vis sanne historien om Clairvius Narcisse. En død og begravd mann som ble gjenopplivet som zombie ved hjelp av voodoo i Haiti i 1962. Dette flettes sammen med historien om hans fiksjonelle barnebarn i Paris 2019 og hennes venner, som også lar seg inspirere av historien.

Oslo filmrullklubb kuraterer et kortfilmprogram på 16mm.

The Souvenir (2019) Joanna Hogg
En semi-biografisk historie om en ung kvinnelig filmstudent på 80-tallet og hennes forhold til en karismatisk men hemmelighetsfull mann. Honor Swinton Byrne briljerer i hovedrollen, og filmen har stått på utallige best-of-lister for 2019.

Fuglane (2019) Anders T. Andersen
Et inntrengende, tragikomisk portrett av den upraktiske kunstnersjelen Mattis som blir forsørget av søsteren Hege midt i dype skogen på 1950-tallet. Når Hege blir kjæreste med en tømmerhogger kjenner Mattis seg overflødig og må velge mellom å forlate redet − eller gi etter for naturens mørke kall. Basert på Tarjei Veesaas mesterverk fra 1957.