Filmseminar!

Bli med på høstens høydepunkt, 17-18. oktober på Vega scene: les mer her!

Skruppelløse maktmennesker: hvordan juryarbeidet åpner horisonten

Hvordan er det å sitte i en festivaljury? Her forteller polske Elżbieta om da hun, Martin og Charlotte valgte pris-vinneren under årets filmfestival i Tromsø.

Det internasjonale filmklubbforbundet (FICC) har juryer på festivaler verden over som filmklubbfolk kan delta i. Under årets TIFF valgte FICC-juryen den rumenske dokumentaren Collective som vinner av Don Quijote-prisen. Her forteller Elżbieta Piotrowicz om sin opplevelse av å sitte i juryen;

Jeg var medlem av en FICC-jury for første gang under Tromsø internasjonal filmfestival i januar 2020. Alt var perfekt, forskjellige visningssteder, inkludert Verdensteatret, den eldste kinoen i drift i Norge, bygd i 1915, et variert og bredt program, hyggelige og supereffektive frivillige, og fantastisk oppslutning fra lokalt publikum. Jeg tilbrakte en vidunderlig uke på et vakkert sted, hvor jeg så flotte filmer og å møtte fascinerende mennesker, ikke bare fra Norge men fra hele verden. De jeg møtte var alle involvert i forskjellige aspekter av produksjon og distribusjon av film.

Som medlem av FICC-juryen hadde jeg sammen med to andre jurymedlemmer, Martin Urban fra Tyskland og Charlotte Kristiansen fra Norge, jobben med å velge en av tolv ambisiøse filmer som vinner av Don Quijote-prisen. Filmen skulle være av verdi for filmklubber og ikke-kommersielle kinoer. Men jeg hadde også mulighet til å se filmer fra andre program enn konkurranseprogrammet som Activism now!Horisonter, Overdrive og Filmer fra nord. Jeg skulle ønske jeg hadde sett alle filmene på festivalen fordi jeg synes alle burde vært vist i filmklubber.

Konkurransenivået var høyt med både dokumentar- og spillefilmer fra nesten alle kontinenter. Vi bestemte oss for å gi prisen til den rumenske filmen Collective, men vi vurderte også Lillian, Atlantis, The Audition, Moffie og One day in the life of Noah Piugattuk..Det viste seg at andre juryer ga priser til noen av disse filmene.

For meg var dette en mulighet til å se kvalitetsfilm om viktige temaer som urfolksproblematikk, kampen mot urettferdighet, om utnytting og rasisme og frykt for endringer i verden. Filmer om temaer som kan diskuteres i filmklubber, men som dessverre for det meste er utilgjengelige på polske kinoer.

Utenom konkurransefilmene satte jeg pris på flotte dokumentarer som The Australian dream, Gaza fights for freedom, What she said: the art of Pauline Kael og Made in Bangladesh. Blant spillefilmene likte jeg Baloon, Kuessipan og Lunana: a yak in the classroom.

Jeg vil takke festivalen og FICC for å bli invitert til denne flotte festivalen. Jeg satte stor pris på gjestfriheten og håper jeg vil komme tilbake til Tromsø.

Elżbieta Piotrowicz
Film Society KaFe In-nI, city Ruda Śląska, Polen

Juryen bestod også av Martin Urban fra Pupille e.V. – Kino in der Uni, Frankfurt, Tyskland, og Charlotte Kristiansen fra Tromsø filmklubb.

Juryens begrunnelse for å gi Don Quijote-prisen til Collective:

collective

Filmen følger etterforskningen av brannen i Collectiv Club i Bucuresti hvor 27 omkom, og flere fikk livsvarige skader. I prosessen avdekker regissøren, Alexander Nanau, mer omfattende problemer. Han viser et nesten utrolig instinkt for å være på rett plass til rett tid, og har et talent for å finne kilder som stoler på han i hans søken etter sannhet og rettferdighet.

Filmen viser hvordan grådighet fra skruppelløse maktmennesker former vår verden etter sitt eget bilde, og ved å gjøre det risikere livet til andre. Dette skjer ikke bare i Romania, men overalt. Filmens budskap er at dette ikke kan aksepteres.

Ved å gi prisen til denne filmen hyller vi de som står opp mot korrupsjon og grådighet, som ikke er redd for å si ifra om det som er galt og som har mot til å kjempe for en bedre verden.

FICC-prisen deles ut på nesten et tjuetalls festivaler verden over. Mer info om prisen, og hvilke festivaler som har FICC-jury kan du se her.