Arranger aktiviteter

Visninger og det lille ekstra!

Filmklubbvisninger bør skille seg ut fra ordinære kinovisninger. Dette innebærer blant annet bruk av medlemskort, merker og programhefte. Men bruk gjerne også enkle virkemidler til å skape litt stemning som strategisk bruk av puter, tegnebord og litt musikk i forkant av visningene. De litt større barna elsker også å involveres i salg av billetter, popcorn, boller og saft – noen vil kanskje til og med ønske å holde innledninger.

En av kjennetegnene på en filmklubb, og noe av det som klarest markerer skillet mellom en klubb og en vanlig kino, er at man har en innleder før (og eventuelt mellom) filmene. Innledningene bør tilpasses barnas alder, og man må huske på at små barn ikke orker så mye prat. Man bør ønske velkommen, fortelle litt om hva som står på programmet, litt om filmen og hvor den kommer fra, osv.

Filmrelaterte aktiviteter

Hvis man vil ta aktiviteten i barnefilmklubben et hakk videre, kan man arrangere ulike former for kurs og filmverksteder, eller andre aktiviteter i forbindelse med visningene.

Filmklubbforbundet gir støtte som vil arrangere filmverksteder for barn, og det er også fullt mulig å få støtte fra andre instanser. Man kan for eksempel få låne egnede lokaler fra skolefritidsordninger, biblioteker og lignende institusjoner.

Finn ut hvordan barnefilmklubben kan søke Frifondstøtte for å sette opp aktiviteter utenfor visningene.

Animasjonsverksted

Å animere betyr å gjøre levende. Ved å flytte litt og litt på figurer, og ta mange bilder etter hverandre kan man få et hvilken som helst dødt objekt til å leve og fortelle en historie. Man kan bruke mange forskjellige materialer, alt fra plastelina og papir, til ferdige figurer og leker.

Animasjonsfilm er en flott måte å lære på, og en fin måte utvikle kreativitet, tålmodighet og samarbeid på.

NFK kan videreformidle kontaktinformasjonen til flere profesjonelle animasjonskursholdere.  Ta kontakt med Barnefilmklubbkonsulenten (chloe (at) filmklubb.no) for mer informasjon.

Finn en passende aktivitet til filmen

Skal klubben vise Robin Hood? Hva med å samarbeide med den den lokale bueskytterklubben og la (de eldste) barna prøve litt selv? Etter Sigurd Dragedreper kan barna for eksempel få prøve ridderkostymer og lage egne kongekroner.

Arranger stumfilmkonsert

Barn elsker stumfilm. NFK kan tilby kortfilmpakker med slapstick-kongene Roscoe «Fatty» Arbuckle og Buster Keaton. Levende musikk egner seg best til stumfilm – ta kontakt for mer informasjon.

Slapstickkurs

Hvordan kan barn få kjenne filmhistorien på kroppen? Bjørn Kolstø underviser ved NSKI Høyskole (Norsk skuespillerinstitutt), og har laget et slapstickkurs for barn.

Først ser alle en stumfilm, for eksempel The Bank (1915) med Charlie Chaplin. Så samles barna på et rom hvor de får velge seg ulike roller og skal spille ut en scene. Kolstø instruerer dem i spillestil, og til slutt setter de på musikk og får utdelt kostymer, og spiller ut scenen for foreldrene.

Kurset tar cirka 2 timer inkludert filmvisningen, og passer for barn og unge mellom 7 og 16 år (i mer konsentrerte aldersgrupper, så 7–10 år, 10–13 og 13–16, for eksempel). Det bør være et sted mellom 6 og 12 deltagere i gruppa for at det skal fungere optimalt.

Hent inspirasjon fra andre klubber

Vi oppfordrer styremedlemmer i filmklubber til å bli med i vår Facebook-gruppe Filmklubber i Norge – NFK Der kan du:

– Utveksle ideer, bilder og program.

– Fortelle om erfaringer med ulike arrangementer og tiltak.

– Fortelle om hvilke filmer som har fungert for dere.

– Fortelle hva dere gjør for å få oppmerksomhet i medier og blant mulige filmklubbmedlemmer.

– Utveksle forslag til importsamarbeid og andre ting dere ønsker å kommunisere til de øvrige klubbene.