Roald Amundsen paa Sydpolen

1913, regi: Sverre Halvorsen, 1 min

Halvorsen var tegner og tegnefilmskaper. Han går for å være den aller første tegnefilmskaperen i Norge. Den første filmen han laget (også i 1913) het Oskar Mathiesen paa skøiter , men denne er tapt. Sverre Halvorsen var inspirert av den tyske tegneren Robert Leonard, og allerede fra 1913 laget Halvorsen tegnefilmer for direktør Randall på Cirkus Tivoli i Kristiania. I dag eksisterer kun Roald Amundsen paa Sydpolen fra denne perioden. Tegningene ble utført ved hjelp av kritt og tavle og teknikken kalles ‘lightning sketch’. Senere – i blant annet Det nye Aar? (1921) tok Halvorsen i bruk pixillation-teknikk, en teknikk der det animeres med virkelige gjenstander og figurer. Sverre Halvorsen er i dag mest kjent som en av Norges ledende karikatur- og vittighetstegnere, og var med på å starte Tegnerforbundet i 1916.

Tekst NFI

Bluray