Det fremmede

Regi: Amat Escalante
Manus: Amat Escalante, Gibrán Portela
Skuespillere: Ruth Ramos, Simone Bucio, Jesús Meza, Eden Villaviencio
Språk: spansk tale, norsk tekst.
Musikk: Guro Moe, Lasse Marhaug og Martin Escalante
Produksjonsselskap: Mantarraya, Mer Film
Lengde: 1 t. 38 min.
Aldersgrense: 15 år. Begrunnelse: Forstyrrende seksuell tematikk og enkelte nærgående seksuelle skildringer gjør at filmen får 15-årsgrense.
Format: DCP
Obs, egne satser (Filmbyrå: Mer film)

Tilgjengelig fra 1. februar 2017

Alejandra bor sammen med mannen Angel og deres to barn i en liten by i Mexico. Hun har et nært forhold til sin bror, Fabian, som jobber som sykepleier ved det lokale sykehuset. Både Alejandra, Angel og Fabian sliter på hver sin måte med livene sine i et konservativt og mannsjåvenistisk samfunn. Men når Fabian en dag får den mystiske Verona som pasient, blir livene deres snudd opp ned. Verona har blitt skadet av noe i skogen utenfor byen, men likevel vil hun tilbake til det. Det er noe som er umulig å stå imot og som krever at du gir deg fullstendig hen, hvis ikke vil det skade deg. Et utenomjordisk vesen som enten kan være løsningen eller slutten på alt.

Regissør og manusforfatter Amat Escalante har alltid sett på de mørke sidene ved det mexicanske samfunnet i sine filmer. For sin forrige film HELI vant han prisen for beste regi i Cannes. Med DET FREMMEDE går han i en ny retning og blander inn science fiction og horror-elementer i en ellers realistisk fortelling. Resultatet er et moderne eventyr om vanlige mennesker som konfronteres med det ukjente. En pirrende og uhyggelig film som har fått filmanmelderne til å trekke sammenligninger til Lars von Trier og David Lynch.

DET FREMMEDE var en av de mest omdiskuterte filmene på Venezia filmfestival, hvor Amat Escalante igjen vant prisen for beste regi.

DET FREMMEDE utspiller seg i Guanajuato som er den mest katolske og konservative regionen i Mexico. Regissør Amat Escalante er herfra og inspirasjonen til filmen kommer fra to hendelser i området – en kvinne som ble selv ble anklaget da hun ble forsøkt voldtatt og en avisartikkel som trykket bilde av liket til en ung mann med overskriften «Soper funnet druknet». Sinnet Amat Escalante følte over holdningene i disse sakene utløste ideen til DET FREMMEDE. Escalante har tidligere laget realistiske filmer, men følte med denne filmen at det måtte komme noe større, noe utenifra for å skape endringer i samfunnet.

Amat Escalante ble født i 1979 og er en selvlært som filmskaper. Han begynte å lage filmer allerede når han var 15 år og i 2005 fikk hans første spillefilm SANGRE premiere på Cannes filmfestival. Hans to neste filmer, LOS BASTARDOS og HELI, ble begge vist på kino i Norge.

Musikken i filmen er laget av norske Guro Moe og Lasse Marhaug, i samarbeid med Martin Escalante.

DET FREMMEDE er en norsk co-produksjon med Mer Film, støttet av Sørfond.

Filmen er også en co-produksjon med Danmark gjennom produsent Katrin Pors i Snowglobe. Danske Manuel Claro har foto på filmen. Han har tidligere fotografert Lars von Triers MELANCHOLIA (2011) og NYMPHOMANIAC (2013). I tillegg er spesialeffektene i filmen laget i Danmark. VFX supervisor Peter Hjorth har jobbet på mange av filmene til Lars von Trier og sist også Nicolas Winding Refns THE NEON DEMON (2016).