Et førjulsmareritt

Et førjulsmareritt

USA 1993
Originaltittel: The Nightmare Before Christmas
Regi: Henry Selick og Tim Burton
Skuespillere: Paul Reubens, Sherwood Ball, Judy Durand, Trampas Warman, Ed Ivory, Glenn Walters, David McCharen, Christina MacGregor, Danny Elfman, Susan McBride, Mia Brow
Engelsk tale, norsk tekst
Lengde: 1 t. 16 min.
Format: DVD
Anbefalt aldersgrense: 6 år.

Gresskarkongen Jack Skellington lever i den dystre Halloweentown i underverdenen, og er fornøyd med all den skrekken han kan spre. En dag oppdager han Christmastown, en fargerik og lykkelig verden preget av moro og lek. Dette gjør Jack misunnelig, og han planlegger å kidnappe julenissen for å sette sitt preg på julen. En aksjon må settes igang for å hindre at dette skjer.

Aldersgrense: ET FØRJULSMARERITT har i flere år vært en populær julefilm i barnefilmklubbene. Filmen fikk i 1994 11 års aldersgrense i Norge med denne begrunnelsen: “Animasjonsfilm med tema fra Halloweenfeiring, som er helt ukjent i Norge. I tillegg er det scener med nedskyting og Busemann som fanger julenissen. Vi antar at filmen kan skade barn under 11 år.” I dag ville nok filmen fått en annen aldersgrense, ettersom Halloweenfeiringen er blitt mer kjent i Norge. Vår anbefaling er at denne filmen ikke er for de aller yngste, men barn som har deltatt på en halloween feiring eller to vil være i stand til å forstå konteksten. De andre elementene nevt ovenfor synes vi passer innen ovenfor rammen av «det gode gys». Vi anbefaler derfor en 6-årsgrense for denne filmen.