Jeg, Daniel Blake

Aldersgrense: Tillatt for alle

Format: Blu-ray
Priskategori: MPLC

My name is Daniel Blake. I am a man, not a dog.

Den engelske regissørveteranen Ken Loach har klart kunststykket å få Gullpalmen i Cannes to ganger på ti år: I 2006 for The Wind That Shakes The Barley og i 2016 for JEG, DANIEL BLAKE. Loach har en lang karriere bak seg, og er kjent for sine sosialrealistiske filmer fra den britiske arbeiderklassen (mange vil kanskje huske Kes fra 1969).

JEG, DANIEL BLAKE er et hardhendt oppgjør med det engelske samfunnet anno 2016, hvor et kaldt og umenneskelig velferdssystem behandler individer uverdig. Daniel Blake er en 59 år gammel snekker som er for syk til å jobbe, men for frisk til å få trygd. På sosialkontoret blir han venn med alenemora Katie, som heller ikke får jobb eller stønad og skyves ut i prostitusjon.

Loach maler med bred pensel et skremmende bilde av det nye sosialdemokratiske Europa. En politisk og engasjert film, av det slaget som man egentlig ikke trodde lages lenger. Komikeren Dave Johns imponerer stort i tittelrollen.

Trivia: Leder for det engelske arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, har offentlig støttet filmens standpunkter.

(Omtale: Tromsø filmklubb)