fbpx
Mafia (16mm)

Mafia (16mm)

Frankrike/Italia 1965
Original tittel: Je vous salue, mafia
Regi: Raoul J. Levy
s/hv, 80 min, norske undertekster

Gangsteren Rudy, spilt av Eddie Constantine, flykter unna mafiaens klør i USA og bosetter seg i Marseille der han kommer opp i nye konflikter med den lokale mafiaen.
Mafia er iscenesatt av franskmannen Raoul J. Levy som hovedsakelig er kjent som produsent for flere av filmene til Brigitte Bardot og Roger Vadim. Han regisserte to spillefilmer før ham tok sitt eget liv i 1966; Mafia og The Defector/L’Espion (1966) som også ble Montgomery Clifts siste film.
Eddie Constantine ble født i 1917 i Los Angeles av russiske immigranter. Han ble en stor stjerne særlig i fransk film i 50- og begynnelsen av 60-åra. Han huskes best som den tøffe amerikanske privatdetektiven Lemmy Caution, en hardtslående whiskydrikkende kvinnebedårer. Eddie Constantine oppnådde en enestående popularitet i Oslo. Det oppstod lange køer utenfor Eldorado kino hver gang det kom en ny Lemmy Caution film.
I en anmeldelse fra 1965 heter det at Mafia er like spennende som de amerikanske thrillerne fra 40-tallet. Skuespillerne føler seg hjemme i sine klart definerte roller og replikkene av Jean Cau får aldri karakter av prat. De fungerer ikke som unnvikelsesmanøvrer, men utelukkende som en støtte for en meget raffinert og velutviklet handling som inneholder adskillige overraskende momenter. Mafia er i tillegg Eddie Constantines egen favoritt.

NFK