Pi

Musikk: Clint Mansell
Med: Sean Gullette, Mark Margolis, Ben Shenkman, Pamela Hart
83min, 35 mm, utekstet, OBS: krever lisens fra Lionsgate – kontakt NFK

Aronofsky har tatt av på regissørhimmelen etter den overveldende responsen på kunstverket Requiem for a Dream. Her er hans tidligere film som aldri ble satt opp på norske kinoer.

Maximillian Cohen er besatt av tall og befinner seg døgnet rundt i sin leilighet, på jakt etter et universelt mønster, en 216-sifret kode som finnes i alt fra aksjemarkedet og computere til formasjonen melken danner når den blir blandet ut i kaffekoppen. Koden tilsvarer en type spiral, en grunnstruktur i naturen, og Maximillian er tett inntil gåtens løsning. Men computeren, Euklid, kræsjer hver gang sifferet skal åpenbares.

Han treffer rabbineren Lenny, som beretter om den eldgamle visdommen gjemt i den jødiske Torah (gamle testamentet). Skrevet på hebraisk utgjør denne religiøse teksten også et tallsystem, slik at hver bokstav også kan ha en matematisk funksjon. Lenny avslører ovenfor Maximillian at Torahen er bygget opp rundt en 216-sifret, guddommelig kode. Samtidig møter vi Maximillians tidligere lærer, Sol, som jaktet på den samme koden i over 40 år. Han advarer mot å fortsette jakten, men til ingen nytte.

Gjennom dette velskrevne og høyst intellektuelle manuset får vi også stifte bekjentskap med det flere tusen år gamle japanske brettspillet Go, som lettest kan beskrives som en blanding av Sjakk og Othello. Plassert mellom Maximillian og Sol, blir spillet som en parallellsamtale.

I sort/hvitt og skarpe kontraster, forskrudde velkomponerte bilder og en lydkulisse som er trimmet til fingerspissene skapes en atmosfære som du sent kommer til å glemme. Og til alle dere naturvitere som går altfor lite på kino: Her har dere noe å bryne panner på!

KKr , Trondheim filmklubb